"Ma loodan, et teised riigid järgivad meie eeskuju ja tunnustavad Abhaasia iseseisvust," ütles RIA Novosti teatel Nauru välisminister Kieren Keke.

"Täna kell 10 hommikul kirjutasid presidendi administratsioonis välisminister Sergei Šamba ja Nauru välisminister Kieren Keke alla diplomaatiliste suhete sõlmimise leppele," seisab Abhaasia välisministeeriumi pressitalituse teates, vahendas Reuters.

Vene ajalehe Kommersant andmetel lubas Venemaa välisminister Sergei Lavrov möödunud nädalal Naurule 50 miljonit dollarit abiraha, kui saareriigi välisminister Kieren Keke käis visiidil Moskvas. Lisaks külastas Keke ka Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvalit ja Abhaasia pealinna Suhhumit.

Naurul on 12 000 elanikku, suurema osa saarest on muutnud kuumaastiku sarnaseks fosforiidikaevandused, mille ammendumise järel on riik jäänud üheks maailma vaesemaks maaks.

Dollaridiplomaatia vana osaline

Nauru on dollaridiplomaatias vana tegija – riik on ka varem ära kasutanud võimalust saada mõne riigi rahvusvahelise tunnustamise eest abiraha.

Nimelt lõpetas 2002. aastal Taiwan diplomaatilised suhted Nauruga, kuna Nauru president René Harris arvas heaks sõlmida suhted Hiina Rahvavabariigiga. Nauru tunnustas Taiwani kui Hiina Vabariiki 22 aastat, kuid suhete katkemisel lõppes ka Taiwanilt saadav abi Naurule. Kuid seevastu Hiina Rahvavabariik eraldas Naurule seepeale 150 miljoni dollarise abipaketi.

Tunnustajate väike klubi

Varem on Abhaasiat tunnustanud Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni liikmetest ainult Venemaa ning kaks Ladina-Ameerika riiki – Nicaragua ja Venezuela –, mis on Venemaaga sõlminud soodsaid kauba- ja laenulepinguid.

Peale nende nelja riigi peavad Abhaasiat iseseisvaks riigiks ka Lõuna-Osseetia ja Transnistria tunnustus. Rahvusvaheline üldsus peab Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat Gruusia osaks.

Üldiselt Moldova osaks peetavat Transnistriat ei tunnusta isegi Venemaa, sellel Dnestri ääres Ukraina ja Moldova vahel faktiliselt iseseisval territooriumil on ainult Abhaasia ja Lõuna-Osseetia ametlik tunnustus.