Keskvalimiskomisjoni esinaine Lidia Jermoškina kasutas referendumitulemuste väljakuulutamise pressikonverentsi poliitiliseks avalduseks: “Inimesed võtsid referendumiküsimust kui küsimust omaenda paremast tulevikust.” Samuti rün- das ta Gallupi instituudi Balti büroo küsitlustulemusi. “Neil ei olnud õigust korraldada sotsioloogilisi küsitlusi Valgevene territooriumil. Kuidas neid oleks võimalik uskuda?”

Gallup korraldas nimelt sõl-tumatu küsitluse valimisjaoskondade ustel, avastades, et vaid 48,4 protsenti valijaist toetas Lukašenkole õiguse andmist taas presidendiks kandideerida. Jermoškina kuulutas toetajaiks 77,3 protsenti hääleõiguslikest.

Opositsiooni kinnitusel on enamik Valgevene elanikest diktaatorist presidendi jätkamise vastu, keskvalimiskomisjoni edastatud tulemuste järgi aga selle poolt. Gallupi niivõrd erinevad tulemused seavad kahtluse alla Jermoškinale alluvate valimiskomisjonide töö.

Ligi 90-protsendiline osalus

Jermoškina kinnitusel saavutati rekordiline osavõtt – 89,7 protsenti – tänu agitaatorite enne-olematutele pingutustele. Lukašenkole eriõiguse andmise poolt kolmandat korda presidendiks kandideerida oli Minskis 61,3 valimisõiguslikest. Suurim toetusprotsent tuli Mogiljovi oblastilt – 88,8.

Valimisi vaatlema saabunud SRÜ ja Hiina vaatlejad kuuluta-sid referendumi ausaks, OSCE aga uuris võltsimissüüdistusi. USA välisministeerium rõhutas juba enne valimisi, et Valgevene valimissüsteem ei järgi demokraatlikke standardeid.

Venemaa meedia valmistab peavalu

•• Opositsiooniparteide esindajatel legaalset kanalit Valgevenes sõna võtta ei ole. Valimiste eel suleti Valgevenes kolmeks kuuks 17 ajalehte. Samal päeval peetud esindajatekoja valimistel kandideeris küll vormiliselt 332 inimest 110 kohale, kuid opositsiooniparteide kandidaate nimekirja ei kantud. Miilits nurjas katsed Minskis lendlehti levitada ja tänavakogunemised.

•• Üha rohkem valmistab Lukašenkole peavalu vennaliku Venemaa ajakirjanike tegevus – Vene telekanalid on ka Valgevenes nähtavad, kuid ei kajasta sugugi sõbralikult Lukašenko tegevust. Valimisi vaatlema saabunud Pervõi Kanali teleajakirjanik Pavel Šeremet vangistati. Uudistekanal Newsru kuulutas Lukašenko pisi-Staliniks, läänes aga meenutatakse, et Lukašenko on minevikus kiitnud ka Hitlerit.