Hiljutises intervjuus ajalehele Rheinische Post käis Saksamaa roheliste parlamendifraktsiooni liider Renate Künast välja mõtte keelata lastele suunatud maiustuste reklaam. „Agressiivsed 12-aastastele ja noorematele sihitud turunduskampaaniad tuleks ära keelata. Toidureklaamid, mis enamikus puudutavad maiustusi, ei tohiks olla eetris lastesaadete ajal,” ütles ta.

Maiuse kallale minnakse ka Taanis, kus rahva magusalembust püütakse ohjeldada maksupoliitikaga. Magusatele karastusjookidele on aktsiis juba kehtestatud, ilmselt veel sel aastal läheb maksu alla šokolaad ja tõe­näoliselt ka jäätis ning muud maiustused. Taani toiduaine­töös­tuse liidu arvestuste kohaselt kogub riik nõnda aastas 1,5 miljardit Taani krooni ehk teisisõnu: selle võrra kallinevad tooted.

Veerand ülekaalulised

Teiseks vastaseks toidurindel on transrasvad – liik küllastumata rasvhappeid, mida on seostatud südame- ja veresoonkonna haigustega. Transrasvade vastast võitlust alustas juba 2004. aastal samuti Taani, kes piiras seadusega oluliselt nende kasutamist toiduainetes. Mullu hakkasid samalaadsed piirangud kehtima Austrias ja ilmselt sel aastal jõustuvad need Hispaanias.

Teadaolevalt ei ole aga veel mujal maailmas astutud sammu, mida kavatsetakse Rumeenias. Jaanuari algul teatas tervishoiuminister Attila Cseke, et ettevalmistamisel on ebatervisliku toidu maksustamine ehk nn kiirtoidumaks, mis hakkaks kehtima juba märtsis.

Hinnanguliselt on veerand Rumeenia elanikke ülekaalulised. Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil on see näitaja kogu Euroopas 1980. aastatest saadik kolmekordistunud ja trend jätkub, eriti laste seas. Aastaid on uuringud näidanud, et Euroopa kõige ülekaalulisemad on sakslased, kreeklased ja britid, kirjutas Saksa ajakiri Spiegel.

Rumeenia tervishoiuministri optimistlikku suhtumist kiirtoidumaksu ei jaga kaugeltki kõik. „Naiivne oleks uskuda meie head ministrit, kui ta räägib, et see maks sunnib inimesi tervislikumalt toituma. Kiire pilk teistele sellistele patumaksudele on piisavaks tõestuseks,” kirjutas ajaleht Adevarul. Ka Rumeenia rahandusminister Sebastian Vladescu suhtus uue maksu ettepanekusse skeptiliselt ja ütles, et see on kõigest üks mõte.

Kaks riiki vastu

••    Saksamaa tarbijakaitseminister Ilse Aigner nimetas hiljuti kiirtoidumaksu üleskutseid puhtaks populismiks.

••    Tema meelest on tervislik toitumine igaühe isiklik asi. Küll aga peavad toidutootjad omalt poolt andma toodete kohta piisavalt infot.

••    Maksu kehtestamist arutati paari aasta eest ka Prantsusmaal, kus see samuti tagasi lü­kati. Tervishoiuminister Roselyne Bachelot ütles tollal, et selline maks langeks lisakoormana just vähekindlustatud inimeste õlule.