Eile kuulutas WHO seagripi pandeemiaks. See ei tähenda, et gripp oleks arvatust ohtlikum, vaid et seda peetakse peatamatuks. Seagripist sai seega esimene ülemaailmne gripiepideemia 41 aasta jooksul, vahendas AP.

Peagi pärast gripi avastamist asuti tootma vaktsiini. Šveitsi ravimitootja Novartis teatas täna, et on esimese partii seagripi vaktsiini edukalt tootnud ja seda nädalaid oodatust varem. Ettevõtte sõnul ei toodetud vaktsiini munades nagu on tavapärane, vaid rakkudes.

WHO sõnul saavad ravimitootjad vaktsiini müüma hakata septembris, mil see on saanud kinnituse ja müügiks valmis.

Novartise sõnul kasutatakse esimest partiid eelkliiniliseks hindamiseks ja testimiseks. Kaalutakse ka selle inimeste peal proovimist. Vaktsiin toodeti Novartise laboris Marburgis Saksamaal. Ettevõtte sõnul oleks nad teoreetiliselt võimelised tootma miljoneid doose vaktsiini nädalas.

Novartise sõnul on vaktsiinivarudeks saamiseks soovi avaldanud 30 riiki, kelle hulgas ka USA terviseministeerium, mis esitas mais tellimuse 289 miljoni dollari eest.

USA-s on nädala jooksul teatatud ligi 5000 uuest seagripi juhtumist ja hukkunute arv on tõusnud 27-lt 45-le. Kokku on nüüdseks USA-s 18 000 tõenäolist ja kinnitatud juhtumit.

Seagripp tuvastati aprilli lõpus Mehhikos ja USA-s ning see on jõudnud 74 riiki ning haigestunud on peaaegu 29 000 inimest. Enamikel haiguskandjatel on kerged sümptomid ja nad ei vaja haiglaravi.

Kokku on seni gripi tagajärjel surnud 144 inimest. Võrdluseks: harilik gripp tapab aastas ligi 500 000 inimest.