Peaaegu nädala on kogu Itaalia vapustatult oodanud uudiseid Iraagis USA mitmerahvuselise ettevõtte töötajate ihukaitsjatena raha teeninud itaallastest pantvangide kohta. Röövitute lähedased on need päevad elanud paanikas ja šokis. “See on kui õudne uni, mis loodetavasti varsti lõpeb, kuid praegu näib see lõputu,” rääkis vangistatud Umberto Cupertino vend Francesco.

Teise röövitud itaallase Salvatore Stefio isa Angelo pole hingevalus osanud teha muud, kui Itaalia rohe-valge-punane trikoloor õlal, alustanud Kesk-Itaalia paarikümne miljoni elanikuga kodulinnakeses Cesenaticos tänavatel üksildast protestiaktsiooni, anudes Itaalia valitsust, et see tema poja elusana koju tooks.

Paavst palus röövijaid

Ka paavst Johannes Paulus II palus oma iganädalases püha-päevases pöördumises Iraagi pantvangivõtjatelt inimlikkust: “Ma palun, et pantvangivõtjad tunneksid inimlikkust. Ma palun neid, et nad lubaksid kinnihoitavad inimesed oma perede juurde,” ütles paavst Püha Peetri väljakule kogunenud usklikele.

Nädalavahetusel pöördus Araabia televisiooni vahendusel pantvangistajate poole ka röövitud Maurizio Agliana õde Antonella, kes Rohelistelt Brigaadidelt halastust palus. Itaalia võimud on pantvangide omastele kinnitanud, et esimesed diplomaatilised sammud röövitud itaallaste vabastamiseks on tehtud.

Ka Islamivaimulike Ühenduse esindaja Abdul Salam al Kubeissi, kes viimastel nädalatel on läbirääkimistega Iraagis pantvangist vabadusse aidanud üle 20 eri rahvusest tsiviilisiku, kinnitas pühapäeval intervjuus Itaalia riigitelevisioonile RAI, et “Itaalia on pantvangikriisi lahendamisel viimaks õiges suunas liikuma hakanud”.

Valitsus ei tagane

Berlusconi toetas Ühendriikide juhitud sõjategevust Iraagis vaatamata sellele, et sõja vastu oli umbes kolmveerand itaalia rahvast. Iraagis on praegu ligi 3000 Itaalia sõdurit.

Itaalia kaitseminister Antonio Martino kinnitas pühapäeval, et Itaalia missioon Iraagis jätkub vähemalt 30. juunini, mil võim Iraagis peaks minema kohalikule ajutisele valitsusele: “Praegu pole mingit põhjust peatada meie karabinjeeride rahumissiooni, mille eesmärk on pakkuda Iraagi rahvale tuge demokraatia ülesehitamisel,” ütles Martino.

Pärast Hispaania uue peaministri Jose Luis Rodriguez Zapatero otsust tuua Hispaania sõ-durid Iraagist koju võimalikult kiiresti, võivad Itaalia väed Iraagis vaatlejate hinnangul aga isolatsiooni jääda. Päevalehe La Repubblica teateil valitseb Nassiriyas Itaalia sõdurite baasis pärast Hispaania vägede lahkumise teadet sünge meeleolu.

Hispaania eeskuju

Itaalia valitsus ei kiirusta Zapatero otsust kommenteerima. Berlusconi valitsuskoalitsiooni kuuluva partei Rahvusallianss esindaja Ignazio La Russa on Hispaania otsuse hukka mõistnud ja väidab, et Madrid teeb vägede Iraagist väljaviimisega islamiterroristidele teene. Opositsioonilised rohelised ja kommunistid on aga seisukohal, et Itaalia peaks järgima Hispaania eeskuju ja ka oma sõdurid Iraagist kohe ära tooma.

Itaalia endine vasaktsentristist peaminister ja praegune Euroopa Komisjoni president Romano Prodi kiitis aga Zapatero otsuse heaks: “Selle otsusega on Hispaania naasnud meie seisukohtade juurde ning lõhe, mis takistas Euroopat Iraagi küsimuses ühispositsioonile asumast, on kahanenud,” teatas Prodi, kes kavatseb pärast Euroopa Komisjoni presidendi mandaadi lõppu naasta Itaalia poliitikasse.

Päevalehe Il Resto del Carlino nädalalõpus avaldatud küsitluse järgi leiab kümnest küsitletud itaallasest seitse, et Itaalia sõdurite missiooni jätkamine Iraagis ei ole põhjendatud.