Kaks aastat tagasi Moskvas sisuliselt nullist kultuuriatašee tööd alustanud Veidemanni sõnul võiks tema järglane mõelda sellele, kuidas luua võrgustik Venemaal asuvate eesti küladega. “Meil pole praegu piisavalt infot selle kohta, mida nad vajaksid ja millega nad tegelevad,” ütles Eesti esimene Moskva-kultuuriatašee Andra Veidemann.
“Mõnes asjas võime oma abiga kõvasti mööda panna, kui me tegelikult ei tea nende soove,” lisas ta, viidates oma hiljutisele kogemusele, kui ta külastas juuni lõpus Tomski oblastis Kasekülas (Berjozovka) elavaid eestlasi.
Eestis teatakse laiemalt vaid mõnda Venemaal asuvat eestlaste küla, kuid tegelikult on külasid, kus elab suuremal hulgal eestlasi, ligi kümme. Aktiivselt aitab Eesti riik vaid Ülem-Suetuki küla eestlasi.
Eesti-Vene kultuurisuhetes kandis Veidemann plusspoolele tänavu kevadel Moskvas sõlmitud kultuurikoostöö raamlepingu ning Eesti kultuuripäevade taastamise traditsiooni. Eesti kultuuripäevad juba toimusid aprillis Viiburis ning tulevad nüüd septembris Tomskis ja järgmisel aastal Jaroslavlis.
Tomsk ja Jaroslavl on mõlemad Eesti jaoks olulised paigad. Tomski oblastisse Stalini käsul rajatud vangilaagrites istus tuhandeid eestlasi. Jaroslavlis moodustati Teise maailmasõja ajal Nõukogude Eesti kunstiansamblid. “See võib meile meeldida või mitte, aga seal sai alguse teiste seas Gustav Ernesaksa, Georg Otsa ja Evald Okase karjäär,” märkis Veidemann.
Veidemanni sõnul on tõsi, et kultuurikoostöö on üks väheseid valdkondi, mis pärast eelmise aasta aprillisündmusi Eesti ja Venemaa vahel toimib. “Kui kultuurikoostööd saaks veelgi laiendada, siis see looks hea põhja ka poliitilise kultuuri tekkeks kahe riigi vahel,” ütles ametist lahkunud atašee. “Minu telefon oli kogu aeg punane, huvi Eesti vastu on väga suur.”
Andra Veidemann ütles, et lahkus atašee kohalt isiklikel põhjustel, sest tema kõrges eas ema vajab Tallinnas hooldamist. Uut Moskva-atašeed pole kultuuriministeerium veel valinud.

Tanel Padar mängib Siberis
** Septembri alguses Kesk-Siberis Tomskis toimuvate Eesti kultuuripäevade värvikaimad esinejad on Tanel Padar ja The Sun.
** Kultuuridessandi peamise ettevalmistaja Andra Veidemanni sõnul käivad veel läbirääkimised Anne Veskiga. Kindlasti peaks kaasa sõitma Tallinna tehnikaülikooli rahvakunstiansambel Kuljus.
** Tomski ülikoolis, mis kuulus omal ajal koos Tartu ülikooliga Tsaari-Venemaa viie nn impeeriumiülikooli hulka, peab loengu ajaloolane Aadu Must.
** Tomski oblasti alal asus nn Gulagi arhipelaag. Selle meenutamiseks on Tomskis endises NKVD vanglas avatud üks Venemaa väheseid Stalini-aegsete repressioonide muuseume. Praeguste plaanide järgi viib Eesti delegatsioon muuseumi juures kõigi hukkunute mälestuseks oleva suure leinakivi juurde oma mälestuskivi, mälestamaks Stalini vanglates hukkunud rahvuskaaslasi.