Ametnik leidis, et katoliku ja vene õigeusu kiriku vahel on suundumus suhete normaliseerimise suunas ilmne, vahendas Reuters.
"Ma arvan, et suhted on muutunud palju avatumaks," teatas ametnik, kes ei soovinud oma nime avaldada. "Need sammud näitavad, et nad tegutsevad selles atmosfääris ja me tunnustame seda."
"Asjad liiguvad õiges suunas," lisas ta.
Vene õigeusu kirik peab paavst Benedictus XVI-st rohkem lugu, kui tema eelkäijast Johannes Paulus II-st. Eelmisel aastal suri Moskva patriarh Aleksius II ja tänavu valiti tema järglaseks Kirill, kes on kohtunud ka paavstiga, kuid mitte patriarhiametis.
Pärast Nõukogude Liidu lagunemist on vene õigeusu kirik elanud läbi võimsa taassünni, mille käigus on koguduste ja liikmete hulk plahvatuslikult kasvanud. Vene õigeusu kirik on aga katoliiklasi aastakümneid tauninud nende misjonitegevuse pärast, kuna sadu õigeusklikke on siirdunud katoliku kirikusse, eriti Ukrainas.
Venemaa president Dmitri Medvedev külastab homme Vatikani ja kohtub paavstiga, kuid teadaolevalt ei kavatse Medvedev paavsti Venemaale visiidile kutsuda. Katoliku ja õigeusu kirik läksid oma teed 1054. aastal, kui õigeusklikud taunisid paavsti autoriteeti ja Nikaia usutunnistuse klauslit. Kaks konfessiooni hakkasid 20. sajandil taas oikumeenia raames tihedamat koostööd tegema.