Interfaxi andmetel osaleb õppustel 8500 sõjaväelast, samas kui aasta tagasi oli neid 8000. Suurõppustel on kaasatud 200 tanki, 450 soomukit ja 250 suurtükki.


Õppused viiakse läbi kahes faasis. Neist esimeses vaadeldakse eelkõige üksuste tegutsemist ja koostööd lahingolukordades, teises faasis aga terrorismivastast võitlust ja strateegiliselt tähtsate objektide kaitsmist.

Sõjaväelased tegutsevad territooriumil, mis hõlmab Krasnodari ja Starvopoli kraisid, Astrahani, Volgogradi ja Doni-äärse Rostovi oblasteid, samuti Põhja-Osseetia, Tšetšeenia, Inguššeetia, Dagestani ja Karatšai-Tšerkessi vabariike.

Õppustel on kaasatud ka Abhaasia ja Lõuna-Osseetia Kremli-meelsetele administratsioonidele alluvad üksused, vahendas Ria Novosti. Samuti hõlmavad õppused Musta mere ja Kaspia mere laevastike koosseise.

"Õppuste eesmärgiks on praktiseerida üksuste tegutsemist Venemaa kodanike, tagada oluliste transpordi ja energeetikakoridoride ning strateegiliselt tähtsa infrastruktuuri julgeolek, aga ka Venemaa majanduslikud huvid edelaregioonis," kuulutas Põhja-Kaukaasia sõjaväeringkonna pressiesindaja alampolkovnik Andrei Boburin.

"Üks peamisi eesmärke on viia lõpule terrorismivastane operatsioon," märkis Vene armee kindralstaabi ülem kindral Nikolai Makarov, kes on õppuste juht. "Samuti vaatleme territoriaal- ja tsiviilkaitset, üksuste juhtimist ning terroristlike organisatsioonide juhtide ja osalejate likvideerimist."

Gruusia närvid on pingul

Gruusia mõistis täna riigi piiri lähistel peetavad Venemaa õppused hukka ja süüdistas Moskvat regioonis pingete õhutamises.

6. juulil lõpule jõudvad õppused leiavad aset peaaegu samas piirkonnas, kus eelmisel aastal. Tookord toimus vahetult pärast õppuseid viiepäevane sõda Gruusiaga. Vahepealsel ajal on Venemaa rajanud Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse sõjaväebaase ning ehitanud infrastruktuure.

Gruusia asevälisminister Alexander Nalbandov väitis, et õppused on ohtlik provokatsioon, vahendas AFP.
"Suuremastaabiliste õppuste pidamine selles regioonis, sealhulgas Gruusia okupeeritud aladel, on ohtlik mäng tulega," rõhutas Nalbandov. "See võib regioonis pingeid veelgi süvendada."

Putini endine nõunik Andrei Illarionov prognoosiski eelmisel nädalal, et Venemaa valmistub Gruusia vastu uueks sõjategevuseks. Kreml kahtlustab Gruusiat endiselt jõumeetmete kavandamises Abhaasia ja Lõuna-Osseetia vastu.

"Praegune Gruusia juhtkond pole loobunud uuest sõjalisest avantüürist suhtumises Abhaasiasse ja Lõuna-Osseetiasse ega jäta katseid lahendada territoriaalseid küsimusi jõumeetoditega," teatas tundmatuks jääda sooviv Venemaa kindralstaabi esindaja Interfaxile.

Õppused leiavad aset veidi vähem kui kuu pärast 1. juunil Gruusias lõppenud NATO õppuseid, kus osales 1500 sõdurit.
Analüütikute arvates võivad õppused olla ka signaaliks USA-le, et Venemaa ei kavatse taganeda mõjusfääri taotlemisest Kaukaasias. Järgmisel nädalal alustab oma esimest riigivisiiti Venemaale USA president Barack Obama.