Kasparov kinnitas asutamisel, et tegemist on seni kõige laiema demokraatide-liberaalide koalitsiooniga Venemaal. Liikumisega ei ühinenud siiski Venemaa vanim tegutsev liberaalne partei Jabloko (kuigi osa selle tuntud liikmeid kuulub siiski Solidaarsusse, nagu Maksim Reznik ja Ilja Jašin) ning endise peaministri Mihhail Kasjanovi partei. Kuu aega varem läks laiali Jabloko kõrval teine tuntum Vene liberaalide partei SPS (Paremjõudude Liit), mille liikmetest enamik moodustas Kremlit toetava uue parempoolse erakonna „Parem Jõud“. Väiksem osa liitus nüüd Solidaarsusega.

SPS endine juht Nikita Belõhh oli kuni viimase ajani samuti üks Solidaarsuse loojatest, kuni selle nädala algul tuli ootamatu uudis, et president Dmitri Medvedev nimetas 33-aastase Belõhhi Venemaa ühe depressiivsema regiooni Kirovi oblasti kuberneriks. Eilsel kongressil nimetati Belõhhi selle eest avalikult reeturiks ja Juudaseks, kes lasi ennast Kremlil ära osta.

 Kasparov nimetas umbes paarisaja delegaadi ees esinedes, et Solidaarsuse eesmärgiks on „demonteerida praegune võim Venemaal“. Tema sõnul on petlik loota, et Kreml vabatahtlikult ise liberaliseeriks Venemaa ühiskonda. „Aga me ei taha vägivalda. Venemaal on vägivalla limiit ületatud,“ ütles ta.

 Boriss Nemtsovi sõnul pakub kasvav majanduskriis liberaalidele võimaluse. „Võim kaotab oma tehingu rahvaga, et unustage ära oma poliitilised õigused ja vabadused, vastutasuks saate kõrgemad palgad ja elatustaseme,“ rääkis Nemtsov. „Võimul saab raha otsa. Järelikult hakkab rahvas oma õigusi tagasi nõudma.“

Nemtsov väitis, et kriisi tingimustes on maksutulud Venemaal vähenenud juba kaks korda, kohalikud eelarved ei tule peagi enam ots otsaga kokku ning eelkõige lihtrahva elatustase hakkab langema. „Sotsiaalses mõttes on meie liikumist praegu väga õige luua,“ teatas ta.

Nemtsov tegi ettepaneku, et Solidaarsus peab üheks eesmärgiks seadma selle, et aidata kaasa tõeliselt sõltumatute ametiühingute loomisele Venemaal ning tegema nendega tugevat koostööd.
Ilja Jašin ütles, et kui nüüdsest ühinenud demokraatlikust liikumisest ei tule midagi välja, siis „see on kohtuotsus meile kõigile“.

 Solidaarsus võttis vastu liikumise programmi, mille nimeks on 300 päeva. Kasparov ja Nemtsov ennustasid muuhulgas, et Putini režiim variseb majanduskriisis kokku just 300 päevaga.

Programmi kõige esimene nõudmine on tsensuuri kaotamine ja sõnavabaduse taastamine Venemaal. Kõigile ekspertidele-poliitikutele tuleb tagada vaba ligipääs üleriiklikele tähtsamatele telekanalitele, on teine nõudmine.
Välispoliitikaosas näeb Solidaarsus, et Venemaa roll maailmas oleks „konstruktiivne liidriroll maailma probleemide lahendamises“. Venemaa peaks aktiivselt tegema sõbralikku koostööd EL-i ja USAga.

 Venemaad ümbritsevate riikide kohta ütleb programm, et nad tunnustavad kõikide riigipiiride ülimuslikkust. Mingit ohtu naabritel pole vaja Venemaalt karta. Veel on programmis kirjas, et Venemaa ei kanna mingit vastutust NSVL võimude kuritegude ja vigade eest, kuna Venemaal pole mingit pistmist tollase kommunistlikku režiimiga.
Ühte juhti Solidaarsus endale ei valinud. Liikumist hakkab kollektiivselt juhtima 13-liikmeline koordinatsiooninõukogu. „Tähtis, et opositsioon koguneks idee taha, mitte ühe isiku ja tema raha taha. Sellepärast polegi ühte liidrit,“ põhjendas tuntud inimõiguslane Lev Ponomarjov.

Nemtsov ütles aga, et kui üleks üks kindel liider, siis teda oleks liiga lihtne viia Petrovka 38 (seal asub Moskva miilitsavalitsus-J.P.). „Mida suurem meeskond, seda raskem on meie tegevus halvata,“ ütles Nemtsov.
Asutamist üritasid segada Kremli-meelse noorteliikumise Rossija Molodaja (Noor Venemaa) liikmed. Reedel tõid nad veoautoga hotelli ette, kus kongress toimus, koorma lambaid, kellest osa olid veristatud ja puruks löödud jalgadega ning viskasid need hotelli ette. Lammastele olid seotud lindid ümber keha tekstiga „Kongressi osaleja“. Laupäeval korraldas Rossija Molodaja „show“ asutamise ajal, kui hotelli ette toodi orkester, mis mängis leinamuusikat, kolm noort etendasid ahvimaskidega Kasparovit, Nemtsovi ja Milovi ning ülejäänud skandeerisid „Ärge kõigutage paati“ (ehk siis Venemaad) ja loopisid kolmikule banaane. Banaaniplödi oli pärast kogu hotelliesine täis.