Kümme aastat tagasi joondusid moskvalased uue aasta eel pikkadesse järjekordadesse, et saada kätte pidulauale kohustuslik pudel šampanjat ja paar kilo Abhaasia mandariine. Viie aasta eest võis tavakodanik sama komplekti osta väiksema vaevaga mõnest varakapitalistlikust putka moodi poest, samal ajal kui uusvenelased ja välismaalased jalutasid juba kärudega kallites supermarketites.

Nüüdseks aga on need välismaise nimega poed jõudnud igasse Moskva uusrajooni. Pea kõigi kaugemate metroopeatuste lähedusse on kerkinud super- ja hüpermarketid, kus müüakse ohtralt toidu- kui tarbekaupu. Inimesed, kes Nõukogude ajal käisid puhkepäeviti rahvamajandussaavutuste näitusel või muuseumites, veedavad nüüd oma vaba aja tarbimispaleedes.

Venemaa võimalused tabas ühena esimestest ära Rootsi kontsern Ikea, mis ehitas Moskvast välja Himkisse suure mööbli ja kodukaupade poe. Praegu, jõulueelsel ajal, külastab seda kauplust ligi 40 tuhat inimest päevas, Ikea aga muudkui laiendab oma tegevust, avades alles mõned nädalad tagasi Moskvas Euroopa suurima ostukeskuse.

Mega-Malli nimeline hüpermarket, mille avamisel käis 70 tuhat inimest, mahutab ühe katuse alla ligi 200 poodi, seitse restorani, 19 kohvikut, 11 kinosaali ja kõige tipuks isegi laste liuvälja. Kompleks asub küll kaugel linna piiril, kuid inimesed tulevad sinna sisseoste tegema ka mitmekümne kilomeetri kauguselt.

Keskealine meesterahvas Aleksei tuli ostuparadiisi kaema koguni Moskva teisest otsast Sokolnikist. Tema otsis enda sõnul sealt uusaastakingitusi: “Ma tulin spetsiaalselt sellesse supermarketisse, sest mul on praegu raha. Tahan osta kingitusi uueks aastaks oma sõpradele, sugulastele ja lähedastele. Endale ostan veel midagi head süüa ja tüdrukutele mänguasju.”

Kuigi paljud inimesed eelistavad endiselt teha sisseoste odavamatel turgudel, käib poodides aina rohkem ja rohkem inimesi. Venemaa elanikud, kelle reaalsed sissetulekud on aasta jooksul suurenenud peaaegu kümnendiku võrra, eelistavad kulutada peaaegu kogu oma raha tarbimisele. Moskvas, kus inimeste keskmine kuupalk on ligi 400 dollarit, on see eriti märgatav.

Umbes tuhande-dollarilise sissetulekuga keskmine Moskva perekond ei käi aga mitte üksnes poode pidi, vaid tahab korra või paar aastas ka puhkusereisile lennata. Moskvas Puškini väljaku lähedal asuva turismibüroo töötaja Anna sõnul on neil uue aasta eel eriti hullud päevad.

“Turistide aktiivsus lausa hämmastab. Raha vist on inimestel. Sõidavad igale poole, alates soojadest maadest kuni kõige kaugemateni nagu näiteks Lõuna-Ameerikasse. Vaata et veel Põhjanabale ei sõida,” naeris reisiagent ja ütles, et kõige rohkem tahavad inimesed tänavu uut aastat Tais vastu võtta, kuid paaripäevase reisi populaarseks sihiks on muutumas ka Tallinn.