Jukos peab tasuma esimese maksuarve järgmise nädala alguseks, kontsern väidab, et tal ei ole selleks raha, mis tõstatab ettevõtte varade kiirmüügi võimaluse, mis omakorda võib muuta Venemaa suurimate firmade hulka kuuluva Jukose väärtusetuks.

Bloomberg teatas reedel, et Jukos peatab külmutatud arvete pärast naftatootmise osades naftamaardlates juba järgmisel nädalal.

Venemaa kasumlikumate ja paremini juhitud firmade hulka kuuluv Jukos on hoiatanud, et võib minna pankrotti, kui võimud ei rakenda maksunõuete suhtes paindlikkust.

Kontserni asutaja ja suuromanik Mihhail Hodorkovski (pildil) on vahi all ning talle on esitatud süüdistus pettuses ja maksudest hoidumises.

Analüütikute sõnul ei ole Vene valitsuse eesmärk mitte Jukost pankrotti ajada, vaid sundida Hodorkovskit ja temaga seotud inimesi loobuma kontrollist firma üle.

"Tundub, et valitsuse eesmärk ei ole mite Jukos pankrotistada, vaid lahutada Hodorkovksi selle aktsiatest," ütles William Browder investeerimisfondist Hermitage Capital AFP-le.

Jukose aktsia kukkus reedel Vene kauplemissüsteemis RTS enne keskpäeva 17,50 protsenti 6,6 dollarini.