Veebruari lõpul tapeti Istanbulis 48aastane Ali Ossajev, tulistades teda kolme kuuliga pähe. See mõrv on järjekorras juba kolmas omataoline. Mullu septembris tapeti endine Tšetšeenia ohvitser Gaži Edilsultanov ning detsembris leidis oma otsa tšetšeen Islam Konibekov.

Kõiki kolme tšetšeeni tulistati pähe ning kuritöö tegemiseks kasutati sarnaseid relvi, mistõttu Istanbuli politsei on juhtumite uurimiseks loonud eraldi üksuse.

Uurimisega liitus peagi Türgi riiklik luureorganisatsioon MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı), kes lasi politsei toimikutest endale koopiad teha ning asus uurima, kas mõrvade taga võib olla Venemaa Föderaalne Julgeokuteenistus ehk FSB.

Türgis tegutseva Kaukasuse Sihtasutuse juhtiv liige Mehdi Nüzhet Cetinbasi sõnul oli viimane ohver Ossajev praeguse Tšetšeenia iseseisvuslaste juhi Doka Umarovi lähedane kaasvõitleja. Cetinbasi sõnul olid kõik tapetud tšetšeenid oma kogukonnas kõrgesti austatud ning ühtlasi seotud Venemaa-vastase võitlusega.

"Kõik kolm mõrva pandi toime summutiga relvaga ja kuulid olid väikesekaliibrilised Kalašnikovi kuulid, mis pole Türgis kättesaadavad. Nende mõrvade taga on FSB ja Ramzan Kadõrov, Tšetšeenia president, kes Venemaaga koostööd teeb," ütles Cetinbas suurele Türgi hommikulehele Sabah.

Türgi siseministeerium on andnud kokku umbes 500 tšetšeenile loa tulla pagulastena Istanbuli.