Pärast Nõukogude lenduritele pühendatud monumendi buldooseritega väljakaevamist esmaspäeval leidsid ajakirjanikud hauda jäetud säilmed, kirjutab Novõe Izvestija.

„Õudne meenutada kui pühadustteotavalt hauad hävitati,” ütles tunnistaja Anatoli. Ta lisas, et tadžikid-töölised karjusid, et unustasid kaks luud ja panid säilmed mustades kottides kiirabiautole.

„Ma ei mõista, miks meil võideldakse eestlastega, kes otsustasid nõukogude sõduri ümber matta, aga ise teevad sama asja,” sõnas Himki elanik Vladimir. Himki võimud põhjendasid mälestusmärgi hävitamist sellega, et seal lähedal kogunevad prostituudid. Vladimiri sõnul aga vahetasid prostituudid oma kohta juba kaks aastat tagasi, kui lähedale püstitati miilitsahoone.

Samal teemal kirjutab ajaleht Trud, mis oma artiklis „Kangelane ja prostituudid” küsib, kas hävitada kangelaste hauda oli kergem kui võidelda prostituutidega? Väljaande hinnagul tuleb siis Moskvas teisaldada terve Tverskaja tänav, et vältida selle kompromiteerimist kerglase käitumisega naiste poolt.

Portaal politkom.ru kirjeldab pronkssõduri teisaldamise plaanidest kirjutades Himki olukorda kui Vene kaotust meedia tasemel. „Samal ajal ilmus inforuumis skandaalne uudis, mis pole üldse Venemaale kasuks,” rõhutab väljaanne. Lisatakse, et Venemaa kui pronkssõduri kaitsja seisukoht on selle taustal kahjustatud.

Ajaleht Kommersant väldib Himkis toimunu kriitilist hindamist, aga pöörab rohkem tähelepanu pronkssõduri teemale. Väljaanne viitab sellele, et Venemaa delegatsioon algatas Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee resolutsiooni eelnõu, mis mõistab Eesti võimude pronkssõduri teisaldamise plaani hukka. „On tõsised alused eeldada, et meie seisukoht leiab assamblee juhtkonnas toetust," sõnas delegatsiooni juht ja riigiduuma väliskomitee esimees Konstantin Kossatšov.

Kommersant toob ära ka Himki veteranide nõukogu esindaja Nadežda Frolova hinnangu, mille kohaselt kooskõlastas kohalik administratsioon nendega ja hukkunute sugulastega väljakaevamistööde plaanid ja varsti avatakse sama ilus monument, aga lihtsalt teisel kohal.

Intervjuus teisele Vene ajalehele Moskovski Komsomolets lisas Frolova: “Ma tean, kes muutis hukkunute mälestuse jäädvustamise tööd skandaaliks. See inimene on parteis vaid 15 aastat, aga mina – 50. Ta on noor veel, ei saanud mitte midagi aru. Hakkame teda ümber kasvatama”