Möödunud nädalal vähenes DruÏba ehk Sõpruse nime kandvas torus Venemaalt Tšehhi jõudnud naftakogus ligi poole võrra, mistõttu Tšehhi pidi võtma kasutusele riikliku reservi ning hakkama Lääne-Euroopast tuleva toru kaudu lisanaftat pumpama.

Naftavoo vähenemine DruÏbas algas eelmise nädala teisipäeval – täpselt samal päeval, mil Tšehhi valitsus kirjutas USA-ga alla lepingu, mille kohaselt Ühendriigid paigutavad Tšehhi oma raketikaitsekilbi radarijaama. Tšehhi ajakirjanduses seostati tarnete kärpimine Venemaa kättemaksuga, sest teadagi on Moskva ägedalt USA raketikaitse Euroopasse paigutamise vastu.

Mitme päeva jooksul olid Tšehhi võimud teadmatuses, Vene pool aga ei esitanud mingeid ametlikke põhjendusi. Reede õhtul pidas Tšehhi tööstusminister vajalikuks teatada, et tema meelest oleks Venemaa selline reaktsioon raketikaitselepingule täiesti lapsik. Selle nädala algul kahe riigi ametnikud probleemi arutamiseks siiski kohtusid.

“Nad välistasid poliitilised põhjused,” ütles tööstus- ja kaubandusministeeriumi pressiesindaja Reutersile, kui aseminister oli käinud kohtumisel Venemaa Praha saatkonnas. “Põhjused on nafta ammutamises ja tarnijate ärisuhetes.”

Alust spekulatsioonideks annab aga küllap tõsiasi, et pärast USA-Tšehhi radarilepingu sõlmimist teatas Vene välisministeerium, et Moskva vastab “mitte diplomaatiliste, vaid sõjalis-tehniliste meetoditega”.