Raamat ilmus ajalookirjastuse Venemaa Poliitiline Entsüklopeedia (ROSSPEN) sarjas „Stalinismi ajalugu” ja on juba müügil Moskva suuremates raamatupoodides.

„Mõistagi on mul selle üle hea meel, et mu raamat ROSSPEN-is ilmub. See kirjastus on just teaduslikus mõttes kindlasti omaette kvaliteedimärk tänasel Venemaal,” ütles Tannberg Eesti Päevalehele. Tannbergile valmistab heameelt, et raamat ilmus just sarjas „Stalinismi ajalugu”. „Sel sarjal on väga kõrgetasemeline rahvusvaheline kolleegium ja selle sarja raamatud (neid on ilmunud 67 – J. P.) on stalinismiperioodi uurijate seas hästi tuntud nii läänes kui loomulikult ka Venemaal,” lausus Tannberg. „Venekeelsel raamatul on selle perioodi osas kindlasti lugejaid rohkem kui näiteks ingliskeelsel raamatul.”

Stalinismi-sarja ühe avateosena ilmus kaks aastat tagasi tuntud Moskva ajaloolase Jelena Zubkova uurimus „Baltikum ja Kreml”, mis esitas dokumenteeritud ülevaate sellest, kuidas Stalin okupeeris Eesti, Läti ja Leedu. Raamat on tõlgitud ka eesti keelde.

Tannberg lausus, et tema raamatu ilmumisele aitas peale kirjastuse huvi ja isikliku initsiatiivi mõnevõrra kaasa ka Zubkova, kes rääkis sellest kirjastuse juhiga. „Küllap ta minu kohta mõne hea sõna ütles, igatahes jõudsime kirjastusega kiiresti kokkuleppele,” tõdes Tannberg.

Teaduskoostöö sujub

Eesti ajaloolase raamatu Venemaal ilmumise tähenduse kohta ütles Tannberg, et üldises plaanis näitab see, et teadusmaailmas toimivad normaalsed suhted ja koostöö ilma kisa ja kärata. Monograafiasse on koondatud uurimused, mis käsitlevad Moskva poliitikat eelkõige sõjajärgses Eestis ja laiemalt kõigis kolmes Balti liiduvabariigis. Enim tähelepanu pöörab Tannberg 1953. aastale, kui NSV Liidu salateenistuse NKVD juht Lavrenti Beria hakkas pärast Jossif Stalini surma Baltikumis, Ukrainas ja Valgevenes ajama uut rahvuspoliitikat. Põhjalik käsitlus on ka 1956. aastast Baltikumis Moskva perspektiivist vaadatuna.

Tegelikult ilmus Tannbergi monograafia esimest korda vene keeles juba 2008. aasta alguses Tartu ülikooli kirjastuselt, kuid väikeses tiraažis. „Moskva kirjastuse jaoks olen seda oluliselt täiendanud, eelkõige dokumentide osas,” rääkis Tannberg. ROSSPEN andis Tannbergi raamatu välja 2000 eksemplaris, mis on sarja tavaline tiraaž.

Tõnu tannberg

•• Venemaal tunnustatud

Tannberg on Venemaa teaduste akadeemia üldajaloo instituudi väljaantava sarja „Rossija i Baltija” rahvusvahelise teadusnõukogu liige. Sarja kol- mes viimases raamatus on ilmu-nud tema mahukad uurimused

19. sajandi alguse sündmustest Baltikumis, Krimmi sõjast ja ka eesti ohvitseridest Vene armees polkovnik J. Rosenbaumi näitel.

•• 1812. a Isamaasõja ekspert

Tõnu Tannberg on teinud kaastööd ka Venemaa riikliku ajaloomuuseumi raamatusarja „Epohha 1812 goda”, mis on ilmselt maailma autoriteetseim sellelaadne sari.