Poola õhutas separatismi Kaukaasias, Ukrainas ja Kesk-Aasias, vahendas Ria Novosti dokumendikogu „Poola poliitika saladused aastatel 1935-45.“

"Avaldatud materjalide hulgas on Poola kindralstaabi dokumente, mis näitavad, et selle koosseisus moodustati spetsiaalne osakond, mille ülesandeks oli tegeleda Nõukogude Liidus rahvusvähemustega," märkis Vene välisluure kindralmajor Lev Sotskov.

Sotskovi väitel kavandas Poola mitte ainult „Nõukogude Liidu regioonide destabiliseerimist, vaid ka kommunistliku riigi tükeldamist ja hävitamist.“

"Kõige lõpuks moodustati Poola luureteenistuses Prometheuse-nimeline osakond, mille peakorter oli Pariisis, kuid mida juhiti Varssavist," lisas Sotskov. "Ma arvan, et poolakad võivad olla õnnelikud, et me andsime neile neid dokumente lugeda."

"Kindlasti on Poolal oma osa Teise maailmasõja puhkemises," märkis Sotskov.

Venemaal on käivitatud ulatuslik Kremli poolt tunnustatud ajalookäsitluse kampaania. Eile avaldatud arvamusküsitluste järgi uskus aga vaid 6 protsenti venelastest, et Teise maailmasõja puhkemises tuleb süüdistada Poolat. 47 protsenti küsitletutest pakkus, et Teine maailmasõda puhkes seetõttu, et Saksamaa soovis Esimese maailmasõja eest revanši.

Vene kaitseministeeriumi veebilehel avaldati paar kuud tagasi sõjaajaloolase polkovnik Sergei Kovaljovi artikli, milles ta väitis, et „Teine maailmasõda puhkes seetõttu, et Poola keeldus järele andmast Hitleri nõudmistele, mille järgi oleks tulnud fašistidele loovutada osa oma territooriumist, mis oli vallutatud.“

Poola taunib Kremli ajalookäsitlust

Vaatamata Kremli propagandale tükeldati Teise maailmasõja käigus hoopis Poola riik, mille idapoolsed alad läksid Venemaa koosseisu. Poola president Lech Kaczyński hoiatas täna Gdanskis Teise maailmasõja alguse 70. aastapäeva tähistamisel ajaloo ümberkirjutamise katsete eest.

"Meil tuleb seista vastu ajaloo ümberkirjutamise katsetele, küsimaks tõde Teise maailmasõja kohta natsismi ja ka totalitaarse kommunismi ohvrite arvu kohta," kirjutas Kaczyński Poola ajalehes Rzeczpospolita.

Täna hommikul Gdanskis peetud kõnes võrdles Kaczyński Katõni veresauna holokaustiga.

"Mis on ühist holokaust ja Katõni vahel?" väitis Poola riigipea. "Üks asi seob neid kuritegusid, ehkki nende mõõtmed olid erinevad. Juute karistati selle eest, et nad olid juudid. Poola ohvitsere karistati selle eest, et nad olid Poola ohvitserid."

"Meie jaoks, nagu paljude Vene demokraatide jaoks, oli Stalin kriminaalkurjategija ja agressor," väitis dissident Adam Michnik. "Gulagi rajaja on täiesti võrreldav Hitleriga."

Poola nõuab Venemaalt vabandust Stalini ajal tehtud kommunistlike kuritegude eest, eriti Katõni vereauna korraldamise eest.