Vene välisministeeriumi teatel olid Stalin, Briti peaminister Winston Churchill ning USA president Franklin Delano Roosevelt antifašistid, kirjutas portaal Vlasti.net Seejuures oli Stalin ministeeriumi väitel antifašist „number 1.“

"Me peame tunnustamatuks asjaolu, et OSCE PA resolutsioon katsub moonutada ajalugu poliitilistel eesmärkidel," seisis välisministeeriumi avalduses.

Välisministeeriumi arvates peaks OSCE välja töötama uue resolutsiooni, mis kinnitas Nõukogude armee rolli võidus natsismi üle.

"Miks mõisteti hukka ainult stalinism, aga mitte Franco režiimi, Kreeka kolonele, Mussolinit ja Rumeenia sündmuseid?" taunis Venemaa riigiduuma väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov resolutsiooni. "Meid ei rahulda OSCE selle praeguses vormis: Euroopa julgeoleku kontekstis on see impotentne."

"OSCE ei peaks Ida-Euroopa demokratiseerimisel järgima lääne mudelit, see ei peaks olema Euroopa Liidu ja NATO filiaal," arvas Kossatšov.

OSCE parlamentaarne assamblee võttis stalinismi ja natsismi kuriteod hukka mõistva resolutsiooni vastu 3. juulil. Deklaratsioon julgustab lisaks totalitarismi hukkamõistmisele avama arhiive, võitlema ksenofoobiaga ja agressiivse natsionalismiga. Deklaratsiooni järgi on taunitavad meeleavaldused, kus kasutatakse natsismi ja kommunismi sümboleid, samuti neid sümboleid propageerivad äärmusliikumised.


Kreml on niinimetatud ajaloo võltsimise vastu ehk kui ei tunnustata Venemaa ametlikku ajaloonägemust, alustanud ulatuslikku kampaaniat, mille raames on moodustatud vastav komisjon. Seetõttu on Kreml ka OSCE PA resolutsiooni tauninud.