Poola esitas täna vastava käsitluse tõttu Venemaale arupärimise, vahendas Reuters.

Venemaa kaitseministeeriumi ametnike sõnul polnud Saksamaal Teise maailmasõja puhkemises otsustavat rolli, vahendas portaal Newsru.com

"Teine maailmasõda puhkes seetõttu, et Poola keeldus järele andmast Hitleri nõudmistele, mille järgi oleks tulnud fašistidele loovutada osa oma territooriumist, mis oli vallutatud," tsiteerib portaal Venemaa kaitseministeeriumi allikaid. "Ida-Euroopa riigid, mis seejärel ära vallutati, olid ise süüdi, et jäid tee peale ette."

Vene sõjaajaloolase polkovnik Sergei Kovaljovi sõnul olid Saksamaa nõudmised tookord "väga mõõdukad": nõuti "kõigest" Danzigi (Gdansk) vabalinna üleandmist ja luba ehitada raudteid läbi Poola, et tõhustada transpordiühendust Saksamaa valduses olnud Ida-Preisimaaga.

"Sakslased, kes soovisid taasühendada oma ajaloolist kodumaad, olid Danzigi linnas enamuses, mis võeti Saksamaalt ära Versailles’i rahuga," väitis Kovaljov.

See, et Poola keeldus Saksamaa nõudmistele järele andmast, oli Kovaljovi sõnul tingitud slaaviriigi "deržaava-poliitikast." 1939. aastal sõlmitud Molotov-Ribbentropi pakti eesmärgiks oli Kovaljovi väitel aga "Ida-Euroopa julgeoleku tagamine."


Venemaa koolides õpetavad praegu ajalooõpetajad Teise maailmasõja sündmuste kohta, et "Nõukogude armee läks 1939. aastal Ida-Poolat vabastama ja Katõni veresaun, kus tapeti Poola ohvitsere, oli igati õigustatud."

Venemaal on tänavu käivitunud propagandakampaania nn. ajaloo võltsimise vastu, mille raames Venemaa president Dmitri Medvedev moodustas eelmisel kuul ajaloo võltsimise vastase komisjoni. Riigiduumas valmistatakse aga ette seaduseelnõud, mis näeb ette sanktsioone isikute suhtes, kes ei tunnusta Kremli ametlikku ajalookäsitlust.