Ujuv tuumajaam saab valmis 2010. aastal ja töötada suudab see 10-15 aastat, vahendab BBC. Jaam läheb maksma 200 miljonit USA dollarit ehk umbes 2,5 miljardit Eesti krooni.

Venemaa loodab, et ujuva tuumajaama tehnoloogia ostmine pakub huvi Vaikse ookeani saareriikidele ja väidetavalt ongi juba 12 riiki huvi ilmutanud.

Minatomi kinnitusel tuleb ujuv tuumajaam väga turvaline, kuid keskkonnaaktivistid kahtlevad selles. Minatom väidab, et isegi halvimal juhul, kui viga saab jaama radioaktiivseid aineid sisaldav osa, on radiatsioonikindlus ikkagi nii suur, et inimesed tuleb evakueerida vaid kilomeetri raadiuses.

Ühe keskkonnaspetsialisti sõnul on ujuv tuumajaam absoluutselt ebaturvaline, sest esiteks võib see põhja minna ja teiseks on selle erinevatele tööobjektidele pukseerimine riskantne.

Venemaa aatomienergia ministeerium Minatom teatas, et ujuva tehase “kodusadam” tuleb Venemaa Artiklisse põhjaossa Severodvinski linna.


Tuumajaam saab nimeks Akadeemik Lomonossov ja peamiselt hakkab ta elektriga varustama Sevmaši – tuumaallveelaevu ehitavat laevatehast.