President Boriss Jeltsini ametisoleku ajal on pühade arv riigis enam kui kahekordistunud – Venemaa päris Nõukogude Liidult 31 pidupäeva, nüüd on neid 74.

"President Boriss Jeltsinit võib süüdistada mis tahes pattudes, aga mitte venelastelt tähtpäevade ja peopidamise võimaluse äravõtmises," kirjutas Vene majandusleht Kommersant, meenutades et kalendris on veel 290 "nimetut" päeva.

Kõik pidupäevad pole sugugi mitte vabad päevad, aga erinevate ametite täht- päevad kipuvad kujunema suureks pralleks ja pidulises sektoris on töö mitu päeva halvatud. Näiteks tuleb tulega ettevaatlik olla 30. aprillil, mil on tuletõrjujate päev.

Rahva rõõmuks näevad Vene seadused ette, et kui vaba päeva lubav püha langeb nädalavahetusele, siis sellele järgneval esmaspäeval tööle minema ei pea. Näiteks sel nädalal oli 9. mai võidupäev pühapäeval ja esmaspäeval said venelased seega töölt puududa.

Venemaa pühade nimekiri avaldab muljet. Pärast jaanuari alguses toimuvaid jõulupühi peavad 12. jaanuaril pidu prokurörid, päev hiljem ajakirjanikud ja 21. jaanuaril õpilased. Aastas on 14 Vene armee ja sõjaliste sündmustega seotud täht-päeva, mis kõik on Jeltsini "kätetöö" – Leningradi blokaad, Stalingradi lahing, Poltava lahing, esimene Vene laevastiku võit, õhuvägede päev, Kurski lahing, Nahhimovi juhitud Vene vägede võit türklaste üle 1853. aastal ja samas vaimus edasi.

Slaavi kirja- ja kultuuri- päev toimub 24. mail, kolm päeva hiljem peavad pidu kirjastused ja kuu lõpus liiguvad riigis ringi oma päeva tähistavad purjus piirivalvurid. Kõige kõvem viinavõtmispäev olevat traditsiooniliselt rahvusvaheline naistepäev 8. märtsil. Mõ-ned tähtpäevad mööduvad aga nukras meeleolus, nagu Tshernobõli katastroofi aastapäev 26. aprillil ja 30. oktoober, mil mälestatakse poliitilise rõhumise ohvreid.

Enamikel tähtpäevadel on põhjust pidu pidada. Oktoobri viimasel pühapäeval trallivad transporditöötajad ja tee-ehitajad, 25. oktoobril tollitöötajad. Kui lääne inimesed teevad 20. detsembri paiku viimaseid jõuluoste, siis Venemaal peavad pidu turvatöötajad.

"Juuli teisel pühapäeval tähistatava postitöötajate päeva ja 6. augustil toimuva raudteelaste päeva vahel on tükk tühja maad. Pealegi pole mõeldud keskealistele, kalendris on küll noorte ja vanade päev, aga mitte keskealiste päeva," kurtis Kommersant.