Põhimõtteliselt ei ole EL-i juhid viisavabaduse vastu, aga esialgu vaid teoorias. EL-i Moskva esinduse juht Fernando Valenzuela tunnistas uudisteagentuurile RIA-Novosti, et viisateemast kujuneb üks kohtumise võtmeküsimusi, kuid lisas, et kindlatest tähtaegadest või lubadustest viisavabaduse suunas liikumisel on veel vara rääkida. Loodetavasti saavad viisakõnelused „uue impulsi”, oli tema kasutatud väljend.

Venemaa diplomaadid ja poliitikud eesotsas välisminister Sergei Lavroviga on sel kevadel korduvalt öelnud, et Venemaa oleks kas või homsest nõus vastastikku viisa küsimisest loobuma. Heal juhul on täna siiski loota vaid Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja EL-i juhtide ühisavaldust viisavabaduse kõneluste jätkamise vajalikkusest.

Üks anonüümne Vene välisministeeriumi kõrge ametnik tunnistas Moskva mõjukale ajalehele Kommersant, et viisavabaduse teema on Moskva peamine prioriteet dialoogis Euroopa Liiduga. Seletus hüppelisele huvi tõusule peitub Kremli soovis viia Venemaal kiiresti läbi majanduse ajakohastamine, milleks tahetakse välismaalt Venemaale ajutiselt elama meelitada teadlasi ja ärimehi.

Suhted soojenevad

„Ilma selle (viisavabaduse – toim) lahendamiseta jääb moderniseerimise algatus paigale tammuma,” ütles sama Vene välisministeeriumi kõrge ametnik.

Kindlasti on see osa üldisest suhete soojenemisest Venemaa ja lääne vahel. Moskvas töötavate Euroopa Liidu diplomaatide sõnul võiks Venemaa siira huvi kinnitamiseks tühistada registreerimise nõude EL-i kodanikele Venemaal, mis praegu laieneb kõigile välismaalasile.

Paljud EL-i riigid, sealhulgas Eesti, on kiire viisavabaduse suunas liikumisele vastu põhjusel, et kõigepealt peaks liit viisavabaduse valdkonnas tegema kindlad otsused Ukraina, Gruusia ja Moldova kohta, sest nemad on viisanõude EL-i kodanikele juba ühepoolselt kaotanud.

Arvamused lähevad lahku. Näiteks Soomes toetavad äriringkonnad väga viisanõude kaotamist Venemaa kodanikele. Eelmisel aastal andsid Soome konsulaadid Moskvas ja Peterburis venemaalastele niigi ligi 700 000 viisat, kuid viisavabaduse puhul loodetakse, et Venemaalt saabub veelgi rohkem turiste.

Mõned erutavad küsimused

•• Viisavabaduse võimalikkus Venemaaga tõstatab palju erutavaid küsimusi.

•• Näiteks saaksid sel juhul Euroopasse ilma mingi probleemita sõita Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanikud, kes on enamikus Venemaa kodanikud. EL peab neid alasid aga endiselt Gruusia osaks. Seejuures Gruusia kodanikud ei pääse viisavabalt EL-i.

•• Näiteks avaks see võimalused miljonitele Kesk-Aasia võõrtöölistele, kes on suutnud omandada Venemaa passi. Venemaa pass muutub siis Kesk-Aasias paugupealt veelgi väärtuslikumaks.

•• Euroopa Liidule tähendaks see korraliku immigratsioonipumpa. Isegi piirivalve, kes jääb muidugi Venemaa ja EL-i piire valvama, ei kaitse enam selle pumba vastu.