Juuni lõpus USA-s vangistatud ja end süüdi tunnistanud kümme Venemaa luureillegaali astusid eile Viini Schwechati lennuväljal lennukompanii Vision lennukist ühte musta kaubikusse ja sealt juba Venemaa lennukisse. Venemaa saatis vastutasuks läände neli spionaažisüüdistuse alusel vangis hoitud isikut. Presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev said kahe riigi suhteid kahjustava spionaažiskandaali kaelast ära. USA jaoks polnud vahele jäänud Vene spioonid enam ohuks, Venemaa peab aga veel seedima üleilmset skandaali, mille spioonide sissekukkumine endaga kaasa tõi.

Nüüd on ka luureillegaalide pärisnimed teada. Üheksa neist on pärit Venemaalt, vaid Peruus sündinud ajakirjanik-spioon Vicky Pelaez peab kohanema elukaaslase Juan Lazaro (Mihhail Vassenkovi) õige kodumaaga. Venemaale saadeti ka Vladimir Gurjev ja Lidija Gurjev („Murphyd”), Mihhail Kutsik ja Natalja Pereverzeva („Zottoli” ja „Mills”), Andrei Bezrukov ja Jelena Vavilova („Heathfield” ja „Foley”), Mihhail Semenko ja Anna Kuštšenko-Chapman. Küll kinnitas vahetus, et Moskval pole ette näidata isegi võrreldaval tasemel lääneriikide luureintriige Venemaalt. Nii anti Viinis üle relvastusanalüütik Igor Sutjagin, keda inimõiguste organisatsioonid on pidanud poliitvangiks, kuid kes kandis 1999. aastast Vene vanglais karistust infoedastuse eest USA luurekeskagentuuri (CIA) väidetavale varifirmale. Norra keskkonnakaitseühendus Bellona väidab, et Sutjaginil pole olnud isegi juurdepääsu salastatud infole.

Telekanali NTV turvaülem

Venemaa vanglaist toimetati läände ka endised Vene luurajad Aleksandr Zaporožski, Gennadi Vassilenko ja Sergei Skripal. Zaporožski oli töötanud pärast SVR-ist lahkumist ühes USA-s asunud firmas. Vassilenko süü paistis olevat vastuhakk võimudele sõltumatu telekanali NTV turvaülemana 2005. aastal. GRU töötaja Skripal olevat MI6-le paljastanud Vene agentide nimesid Euroopas.

Ajalugu

Varasemad Vene spioonide vahetused

1964 – Britt Greville Wynne lasti vabaks Nõukogude spiooni Konon Molodõi vastu

1969 – Briti pedagoog Gerald Brooke vahetati Molodõi kaaslaste vastu

1981 – NL-i spioon Günter Guillaume vahetati lääne agentide vastu

1985 – 23 lääneriikide kodanikku said vabaks Poola spiooni Marian Zacharski vastu

1986 – Ukraina dissident ja hilisem Iisraeli minister Anatoli Šaranski vahetati mitme idabloki spiooni ning USA ajakirjanik Nicholas Daniloff Nõukogude Liidu spiooni Gennadi Zahharovi vastu