Leningradi sõjaväeringkonnas toimuvatel õppustel Laadoga 2009 harjutavad sõjaväelased ametliku versiooni järgi tegutsemist võimaliku relvakonflikti ja terrorirünnaku korral, teatas Venemaa siseministeerium.

"Vastavalt Vene Föderatsiooni relvajõudude valmisoleku plaanile viiakse Leningradi sõjaväeringkonnas maavägede peakomandöri armeekindral Vladimir Boldõrevi juhtimise all läbi operatiiv-strateegilised õppused Laadoga-2009," ütles maavägede ülema abi Igor Konašenkov.

Sel nädalal alanud õppused kestavad kolmes etapis septembri lõpuni. Õppuste raames harjutatakse sõjaväelaste tegutsemist brigaadi, polgu ja pataljoni tasemel ning mobilisatsiooni korraldamist Loode regioonis.

Õppustel osalevad Leningradi sõjaväeringkonna väeosad, dessantväeosad, Põhjamere laevastiku väeosad, õhujõudude Loode ringkonna, eriolukordade ministeeriumi ja FSB üksused, vahendas portaal top.rbc.ru Õppustel osalevad tankid, sõjalennukid, helikopterid ja sõjalaevad.

Õppuste käigus viiakse läbi mitmesuguseid taktikalisi harjutusi, sealhulgas õhu- ja meredessandi maabumist.

Septembris algab Kaliningradi oblastis aga Venemaa ja Valgevene ühisõppus Zapad-2009, kus osalevad lisaks Valgevene üksustele ka Musta ja Balti mere laevastiku alused. Rootsi meedia teatel osalevad õppustel maaväed, sajad soomukid, lennukid ja helikopterid, vahendas Helsingin Sanomat.

"Rootslased on selgelt närvilised Nord Streami gaasijuhtme pärast, kuna nad vähendasid Nõukogude Liidu lagunemise järel oma kaitsevõimet Läänemerel," tõdes Soome sõjakooli dotsent Alpo Juntunen. "Nüüd näib, et venelased on tulemas tagasi ja see teeb neid närviliseks."

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma oli Soome analüütikute arvamuse osas skeptilisem.

"See on kunstlik seostamine," arvas Raidma õppuste seostamisest Nord Stream’i arendamisega. "Suures plaanis tuleb aga silmad lahti hoida."

"Põhimõtteliselt õppused ei tohiks ohustada regionaalset julgeolekut," märkis Raidma, kelle sõnul on õppused osa kaitseväe ülesehituslikust protsessist.

Raidma tunnistas aga, et mitmesuguste detailide, nagu praegune piraadiskandaal, kogusumma võib kokkuvõttes midagi tähendada.

Venemaa alustas lisaks erakorralistele õppustele Kaukaasias 10. augustil ka õppusi Burjaatias, Taga-Baikali krais ja Irkutski oblastis. Siberis toimuvate õppuste üheks eesmärgiks on samuti toorainete, eriti nafta ja gaasi transpordi turvamine. Õppuste käigus selgitatakse ka üksuste tegutsemist katastroofi korral. Venemaa kavandab samal ajal Kesk-Aasias Hiinasse kulgevat naftajuhet.

Samas pole teada õppustel osalejate täpset arvu.

19. augustil alustasid Kollektiivse Julgeolekuleppe Organisatsiooni riigid Kasahstanis Matõbulaki polügoonil suurõppuseid Kilp-2009, mis kestavad 24. oktoobrini. Õppustel osaleb kokku 6000 sõjaväelast.