Endine FSB juht Nikolai Patrušev kinnitas ajalehes Izvestija antud intervjuus, et Venemaa näeb hetkel oma julgeolekule ohtu ka regionaalsetes konfliktides ja lokaalsetes sõdades.
Patrušev tegi avalduse ajal, mil USA riigisekretär Hillary Clinton ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov kinnitasid edasiminekut kahe riigi vahelistes suhetes.
Patrušev teatas, et Venemaa on korrigeerimas oma sõjalist doktriini, muuhulgas kaalutakse ka uute tingimuste sätestamist tuumarelvade rakendamiseks. Kreml kavatseb uue sõjalise doktriiniga tulla välja detsembriks.
"Lisaks tavapärasele relvastusele korrigeeritakse tuumarelvade kasutamise tingimusi agressiooni tagasilöömiseks mitte ainult suuremastaabiliste, vaid ka regionaalsete ja isegi lokaalsete sõdade korral," märkis Patrušev.
"Vaagitud on erinevaid variante, et lubada tuumarelvi kasutada sõltuvalt kindlatest olukordadest ja võimalike vaenlaste kavatsustest," lisas ta. Riiklikule julgeolekule kriitilistes olukordades pole välistatud ennetav tuumarünnak agressori vastu.
Idanaabri praeguse sõjalise doktriini järgi on kõige tähtsam ülesanne heidutada Venemaa ja selle liitlaste vastu kavandatavat agressiooni, heidutamise raames kasutatakse ka tuumarelva.

Kunnas: tuumarelva kasutamine ebatõenäoline
Venemaa on praegu viimas läbi ulatuslikku armeereformi, et luua professionaalsem ja võitlusvõimelisem armee.
Reservkolonelleitnant Leo Kunnas märkis, et Venemaa kavatsust sekkuda lokaalsetesse sõdadesse tuleb võtta tõsiselt, kuid tuumarelva kasutamist pidas ta ebatõenäoliseks.
"Tuumarelv pole lokaalsetes konfliktides praktiliselt rakendatav," kinnitas Kunnas. "Ma ei pea tuumarelva kasutamist tõenäoliseks."
Kunnas selgitas, et suurriigid, nagu USA, Venemaa ja Hiina, pole huvitatud üksteise vastu tuumarelva kasutamisest ja üritavad omavahelisi erimeelsusi lahendada läbirääkimistel.
Eelmisel aastal ründas Venemaa Gruusiat, kuid paljud analüütikud kahtlevad, kas Venemaa suudab pidada sõda palju suurema ja tugevama vastasega, vahendas Reuters. USA loodab lähiajal sõlmida Venemaaga uue tuumarelvastust vähendava leppe, kuna senise START-1 leppe tähtaeg saab detsembris läbi.