Vene välisministeeriumi teatel tegutseb Briti kultuuri levitav nõukogu ebaseaduslikult, vahendas BBC. Vene välisministeeriumi pressiesindaja Mihhail Kamõnini sõnul rikkusid Briti Nõukogu esindused teistele seadustele lisaks ka maksunõudeid

Suurbritannia välisministeeriumi ja Briti Nõukogu teatel on esinduste tegutsemine Peterburis ja Jekaterinburgis seaduslik, samuti ei eksi asutused maksuseaduste vastu.

Briti Nõukogu pressiesindaja sõnul on esindus sulgenud Venemaal juba üheksa allasutust, mille ülesanded võtsid üles Vene partnerid. Kolm allesjäänud esindust (kaks eelpoolmainitut ning Moskvas) jätkavad oma traditsioonilist tööd.

Moskva sõnul ei ole kaks riiki allkirjastanud kultuurikeskuste tegevust reguleerivat kahepoolselt lepingut pärast seda, kui Suurbritannia saatis juulis riigist välja neli Vene diplomaati. Kamõnini sõnul oli just Vene diplomaatide väljasaatmine siinkohal takistavaks asjaoluks.

Vene ametniku sõnul on Kremli samm järjekordne meede KGB-eksagendi Aleksander Litvinenko mõrvadispuudis, mis halvendas oluliselt Venemaa ja Suurbritannia omavahelisis suhteid.

Briti Nõukogu on mittetulunduslik organisatsioon, mille tegevust finantseerib Briti valitsus. Nõukogu ülesanneteks on edendada Briti kultuuri ja haridust välismaal ning arendada brittide ja teiste maade kodanike omavahelist suhtlust.

Moskva on viimastel aastatel asunud oluliselt piirama välismaiste mittetulundusorganisatsioonide tööd Venemaal, süüdistades neid finantseerivaid valitsusi poliitiliste eesmärkide taotlemises.