Valimiste kuupäev kinnitatakse ametlikult 28. novembril ning 25 päeva jooksul pärast seda - hiljemalt 23. detsembriks - peavad kandideerida soovijad esitama oma avalduse keskvalimiskomisjonile, ütles föderatsiooninõukogu spiiker Sergei Mironov RIA Novostile.

Politoloog Stanislav Velkovski sõnul esitab võimupartei Ühtne Venemaa ühe presidendikandidaadi, kelle nime hoitakse salajas viimase hetkeni.

Senine president Vladimir Putin on korduvalt teatanud, et ei kandideeri riigijuhi valimistel ja ei kavatse muuta põhiseadust, mis keelab tal saada presidendiks ka kolmandaks ametiajaks.

Samas on venemaal populaarsust kogumas ettepanek muuta võimu ülesehitust, et riigi tegelik juht ei peaks tingimata olema president. Putini toetajad tahavad anda talle vabad käed ise otsustamaks, millises vormis ta soovib säilitada oma võimu riigi üle, kui ta ei saa enam kandideerida presidendiks.

Eelmisel nädalal pakkus Vene ajakirjandus juba välja skeemi, kuidas Putin saaks pealtnäha “juriidiliselt korrektselt” uuesti presidendiks kandideerida. Selleks peaks ta pärast duumavalimisi panema maha presidendi-ameti ning hakkama duumaliikmeks. Kuna selleks ajaks on presidendivalimised ametlikult juba välja kuulutatud, siis ei kandideeriks Putin presidendiks enam ametis oleva riigijuhina, vaid duumaliikmena.

Mõned politoloogid on pakkunud Putini eelistuseks presidendi kohale praeguseid kahte asepeaministrit Sergei Ivanovi ja Dmitri Medvedevit.

Velikovski oli aga õsna kindel selles, et presidendiks soovivad saada liberaal-demokraatide liider Vladimir Žirinovski, kommunistide juht Gennadi Zjuganov ja paremjõudude ühenduse üks juhtidest Boris Nemtsov.


Politoloogi hinnangul on vähetõenäoline näha presidendikandidaatide seas opositsiooniliidu "Teine Venemaa" endiseid ja praegused liidreid ekspeaministrit Mihail Kasjanovit ja male eksmaailmameistrit Garri Kasparovit. Neist viimane viibib hetkel ka arestikambris seoses PuTini-vastase meeleavalduse korraldamisega Moskvas möödunud laupäeval.

Venemaa presidendi kohale saavad kandideerida need, kellel on keskvalimiskomisjonile ette näidata kahe miljoni valija toetusallkirjad.