President Medvedevilt valitsusele edastatud uurimiskäsk puudutab kaht Vene laeva – Vassili Jani ja Professor Voskresenskit – mis kuuluvad Arctic Sea Shipping Companyle, kirjutab The Moscow Times.  (Moscow Times märgib, et sel ettevõttel pole mingit seost laevaga Arctic Sea).

Vassili Jan ja Professor Voskresenski on juba ligi aasta aega seisnud Shanghai sadamas, meeskonnad pardal, kuna Arctic Sea Shipping Company pole leidnud raha rikki läinud laevade remondiks. Laevade meeskonnad, kokku 21 meest, on samuti palgata ning pole saanud endale osta isegi kojusõidupileteid. Sel kolmapäeval läkitasid nad Medvedevile telegrammiga abipalve.

President reageeriski ning tema käsku järginult teatas transpordiminister Igor Levitin peagi Vene riigitelevisioonis esinedes, et laevade omanikfirma palkab laevadele asendusmeeskonnad ja et möödunud aasta septembrist saati Shanghais olnud meremehed pääsevad koju.

Ei Medvedev ega Levitin ei maininud, et remondi ja palgaraha võlgu olev Arctic Sea Shipping Company kuulub Vene riigile.

Seda mainis siiski Venemaa peaprokuratuur, mis teatas, et 24 laeva omav firma on Hiina laevaremonditöökojale võlgu ligi 17 miljonit krooni.

Lisaks sellele on firma oma töötajatele võlgu 5,5 miljonit krooni palgaraha. Peaprokuratuur andis firmale ja transpordiministeeriumile korralduse palgarahad ära maksta. Firma on oma töötajaile – nii neile, kes kahe laevaga Hiinas, kui ka neile, kes mujal tööl – palga võlgu juba selle aasta aprillist alates.

Nüüd aga paistab, et presidendi abil saavad Arctic Sea Shipping Company töötajad siiski palga kätte ja ehk ka meremehed Hiinast koju.

Venemaa Kaasaegse Poliitika Keskuse mõttekoja analüütik Pavel Salin arvab aga, et Medvedevi käsk Shanghai olukorda sekkuda oli pettemanööver. „Mul on mulje, et nad tahavad vaigistada skandaali Arctic Sea ümber,“ ütles Salin The Moscow Timesile. „Tundub, et nad suruvad üht juhtumit meediasse teise asemele.“

Vene laevad pidasid teisipäeval kinni kaheksa meest, kes väidetavalt kaaperdasid laeva Arctic Sea. Alus transportis Soomest Alžeeriasse puitu ning kaaperdati Läänemerel. Venemaa kaitseministeeriumi teatel nõudsid kurjategijad lunaraha ja ähvardasid nõudmiste eiramise puhul laevameeskonda laeva õhkulaskmisega.

Siiani on selgusetu, miks võtsid kurjategijad ette sellise jultunud piraatlusakti, kui laeva lastiks oli tõesti vaid puit. Salin ja mitmed teised analüütikud on pakkunud, et laeva pardal võis olla veel salajane, märksa väärtuslikum last.

Poliitanalüütik Mihhail Vinogradov pakkus Medvedevi sekkumisele Shanghai laevade olukorda välja veel teisegi võimaliku põhjuse – nimelt võis president tahta peaminister Putinilt tähelepanu endale tõmmata. Vladimir Putin oleks eile, reedel olnud muidu riigi meedia tähelepanu keskpunktis, kuna ta pidas eile Siberis Sajaani-Šušenskoje hüdroelektrijaama õnnetust puudutava erakorralise koosoleku. Vinogradovi hinnangul oli Shanghai laevadele tähelepanu pööramine Dmitri Medvedevi PR-vastukäik.