Rahvusvaheline inimõiguste ja demokraatia kaitsega tegelev organisatsioon OSCE teatas eile, et hakkab 1. jaanuaril oma Gruusia-missioonil otsi kokku tõmbama, vahendab Reuters.

OSCE-sse ehk Euroopa julgeoleku-ja koostööorganisatsiooni kuulub 56 riiki, sealhulgas peale Euroopa riikide ka USA ja Venemaa.

OSCE rahuvalvemandaat Gruusias lõpeb 31. detsembril ja organisatsioon taotles selle pikendamist kolme kuu võrra, kuid kuna OSCE-sse kuulub ka Venemaa, siis oli organisatsiooni sees missiooni pikenamise vastu tugev vastasseis.

„Pikendamise osas täna konsensusele ei jõutud ja see tähendab, et me peame hakkama esimesel jaanuaril missiooni lõpetama,“ ütles OSCE nõukogu praegune eesistuja Antti Turunen pärast eile Viinis toimunud kohtumist.

„Osa meist toetas Gruusia territoriaalset terviklikkus ja teine Lõuna-Osseetia „iseseisvust“. Need pooled on üksteisest nii kaugel, et polnud mingit mõtet üritada neid pooli enne 31. detsembrit lähendada,“ sõnas Turunen.

Soome välisministri Alexander Stubbi sõnul võivad OSCE kõnelused missiooni pikendamise asjus jätkuda pärast uut aastat, sest 200-inimeselise missiooni Gruusiast lahkumine võtab niikuinii paar kuud aega.