Venemaa luureteenistus FSB teatas eile, et uurib uut spionaažijuhtumit ja et teavet selleks saadi endiselt maksumiilitsa majorilt Vjatšeslav Žarkolt, kes kinnitab, et Briti luure MI6 tahtis teda värvata, kirjutab Kommersant. Žarko väitel tutvustasid teda Briti luureagentidega poliitiline pagulane Boriss Berezovski ja hiljem polooniumimürgitusse surnud Aleksandr Litvinenko.

Kodanikuvabaduste Fondi juhi Aleksander Goldfarbi sõnul on uus spioonilugu-kohtuasi aga Vene valitsuse järjekordne laimukampaania Inglismaa ja Berezovski vastu. Berezovski on Venemaa poliitilise opositsiooni peamine rahastaja ja Inglismaa keeldub teda Venemaale välja andmast.

Žarko intervjuu Briti luuresse värvatud Berezovskist ja Litvinenkost sai Vene meedias palju tähelepanu: selle avaldasid kaks suurt päevalehte ja lisaks tegi riigitelevisioon ka saate. Vjatšeslav Žarko jutustas ajakirjanikele, et oli 2003. aastast kuni käesoleva aasta suveni Briti luure heaks töötanud. Seejärel kinnitas ta, et ka Aleksandr Litvinenko ja Boriss Berezovski on Briti luurega seotud.

Vene saadik Londonis: inglise noored peksavad!

Pühapäeval aga kurtis Venemaa saadik Londonis Juri Fedotov The Sunday Times’ile, et Inglismaal valitseb russofoobia. „Ma võin loetleda näiteid, kus Londoni noored on venelasi peksnud. Turiste, külalisi, ärimehi. Nad said rängalt peksa, kuid politsei ei avanud uurimist,” kurtis saadik. Fedotovil oli hinge peal veel enamgi: „Mõnikord keeldutakse Briti kauplustes ja kohvikutes venelasi teenindamast.”

Kommersant leiab, et uus spioonilugu ja Fedotovi süüdistused on ilmselgelt reaktsioon Suurbritannia möödunudreedesele otsusele Berezovskile tema poliitilise põgeniku staatus alles jätta, hoolimata sellest, et Venemaa Berezovskit väga kätte saada tahab.