Gazpromi esindaja sõnul ei saa Venemaa enam arvestada Ukraina kui gaasivahendajaga ja peab otsima teisi teid gaasi transportimiseks Lääne-Euroopasse, kirjutas BBC.

Gazpromi asejuht Aleksander Medvedev avaldas lootust, et seda plaani saadab ka Euroopa Liidu toetus.

Esimeses intervjuus pärast gaasitarnete lõpetamist Ukrainale ütles Medvedev, et nad ei nori Kiieviga tüli, vaid on hoopis valmis päeval ja öösel läbirääkimisi pidama – kui ainult oleks, kellega läbi rääkida.

„Me oleme valmis kõnelustesse laskuma, kuid paistab, et Ukrainal on muid probleeme, millega tegeleda, sest Moskvasse keegi tulnud ei ole,” ütles Medvedev.

Kuna tema sõnul on tegu Ukraina, mitte Venemaa probleemiga, tuleb võimalikult kiiresti leida alternatiive, Ukrainat vältiv gaasitee.

Lahendustena pidas Medvedev silmas North Streami ja South Streami, mille ehitamine on Venemaal plaanis.

Esimene neist läbiks Läänemerd ja viiks gaasi Saksamaale, teine trass kulgeks Musta mere alt.

Euroopa Liidu uueks eesistujamaaks saanud Tšehhi kavatseb esmaspäeval Brüsselis gaasiteemade arutamiseks kokku kutsuda kriisinõupidamise.

1. jaanuari hommikul katkestas Gazprom seoses senise lepingu lõppemisega gaasitarned Ukrainale, sest uut lepingut Gazpromi ja Naftogazi vahel pole sõlmitud.

Ukrainal tuleb Venemaa otsuse alusel sel aastal maksta tuhande kuupmeetri gaasi eest 418 dollarit, mis ületab kahekordselt Ukraina presidendi Viktor Juštšenko pakutud 204-210 dollarit. Samuti nõuab Venemaa Ukrainalt 2 miljardi dollari ulatuses tasumata võlga.