Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) võib tasapisi maha kanda. Moskva ehitab senise organisatsiooni sisse järjekindlalt uut liitu, millest jäetakse välja kõik läänemeelsele kursile läinud riigid. Nüüdseks on suudetud tagasi lõa otsa saada Kõrgõzstan, kuid Türkmenistani veel mitte.

Kolmapäeval kutsus president Dmitri Medvedev Moskvasse Armeenia, Valgevene, Tad­žikistani, Kasahstani, Kõrgõzstani ja Usbekistani liidrid, alla kirjutati Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO) ühise kiirreageerimis­ük­suse loomisele. Samal ajal teatas Kõrgõzstan, et USA peab oma lennuväebaasi riigist ära viima.

Nn Taškendi pakt on küll tunduvalt taganenud kunagise Varssavi pakti mastaapidest, kuid selle ideoloogia on sama – Moskva-meelne löögirusikas, peidetuna kollektiivsuse kulissi taha. Vladimir Putini viimaste aastate närvilised avaldused „kasvava NATO ohu” kohta ja Kõrgõzstani seljakeeramine ameeriklastele ei jäta kahtlust, kelle vastu see on suunatud. Moskva huvi rajada sõja­väebaase Abhaasias on samuti enam kui avalik.

„Ühised vaenlased” läänes on pannud Moskva otsima uut sõprust ka Valgevenega, mille liider Lukašenka tahtis vahepeal oma riigist Venemaa osa teha, kuid  sattus Putini ajal Moskvas ebasoosingusse ja on otsinud paremaid suhteid EL-iga.

Moldova ei suuda valida

Gruusia, Ukraina, Aserbaidžaan ja Moldova lõid juba 1997. aastal SRÜ kõrvale oma foorumi GUAM, kuhu enne 2005. aasta Andidžoni veresauna kuulus ka Usbekistan.

Nüüd, kui Gruusia ja Ukraina on otsustanud pöörata läände ja Aserbaidžaan on torujuhtmeid pidi samuti läänes kinni, on selles liidus hakanud kahtlema aga Moldova kommunistist president Vladimir Voronin. Kuid Venemaa Transnistria-poliitika ei võimalda Chisinaul Moskvaga suhteid parandada.

KGB-laste võimu käepikendused

•• Putin hakkas ehitama uut sõjalist blokki talle lojaalsete riikidega 2002. aastal, taaselustades 1992. aastast paberil eksisteerinud KJLO ühendusena, mis vastandub läänemeelsetele SRÜ riikidele. Ühtlasi on Moskva väljendanud tahet oma mõjusfääri veelgi laiendada, pakkudes KJLO-ga liitumist Iraanile. Nagu Putini Venemaal kombeks, juhib blokki kunagine KGB osakonna­ülem – Nikolai Bordjuža.

•• 1991. aastal Nõukogude impeeriumi lagunemisel loodud SRÜ on jäänud samuti tegelikult vaid kulissiks Moskva võimule ning Venemaa välisluure endine direktor Sergei Lebedev on teinud peasekretärina SRÜ peakorterist Minskis KGB-laste võimu järjekordse käepikenduse.