Vene ettevõtte Nurenergo väitel võlgneb Tšetšeenia neile elektri eest 2,2 miljardit rubla (761 miljonit krooni), kuid regiooni ametnikud eitavad Venemaa võlanõuet, vahendas Reuters. Venemaa on oma rahaga pidanud Tšetšeenia Kremli-meelset klikki kümnendi jooksul ülal, kuid nüüd ei välista seda, et võib senist rahalist toetust mägilastele vähendada.
"See on subsiidiumite probleem," põhjendas analüütik Sergei Lukin Tšetšeenia käitumist. "Kui nad valitsuselt raha ei saa, siis nad elektri eest ei maksa."
Vene töösturid kinnitavad aga, et Tšetšeenia on keeldunud maksmast ja ähvardavad energiatarned peatada, kui mägilaste poliitika ei muutu.
"Nendega on vaid üks viis kauplemiseks," märkis analüütik Sergei Popovski. "Kui sa maksad, siis saad elektrit. Kui mitte, siis lülitatakse see välja."
"Varustamise peatamine pole ähvardus, vaid käegakatsutav reaalsus," ütles analüütik Halid Magomadov.
Tšetšeenia aserahandusminister Iljas Edilgirijev eitas aga kategooriliselt, et regioon on võlgu mõnele vene ettevõttele.
Seoses majanduskriisiga ähvardab Venemaa eelarvet defitsiit, mistõttu Kreml ei suuda enam nii palju raha probleemsetesse regioonidesse pumbata kui vaja.
Venemaa eelarves on tänavu Tšetšeeniale ette nähtud 24,5 miljardit rubla (8,4 miljardit krooni), kuid eelarve koostamisest alates on neljandik sellest haihtunud devalveerimise tõttu.