Venemaa telekanalite uudised näitavad efektseid kaadreid, kuidas Venemaa eriolukordade ministeeriumi uhkus amfiiblennuk Be-200 kustutab Moskva ümbruse metsi, heites põlevatele hektaritele korraga 12 tonni vett. Häda on ainult selles, et neid unikaalseid, lennu pealt veekogudest vett ammutavaid lennukeid on terve suure Venemaa peale ainult neli, kuigi tootmist alustati juba seitse aastat tagasi.

Hoolimata kõlavatest lubadustest logiseb Venemaal endiselt iga infrastruktuur. Eriolukordade ministeeriumi päästjad rabavad Venemaa Euroopa-osas nagu jaksavad, aga eile hommikul lõõmanud ligi 600 metsatulekahju kustutamiseks jagub neil tõhusat tehnikat ainult sinna, kus otseses ohus on inimesed või tööstusobjektid.

Tehnikat vähe ja seegi vilets

Venemaa ajakirjandus on juhtinud tähelepanu sellele, et kuigi arvuliselt on tuletõrjujaid Venemaal terve armee jagu, ligi 220 000, on nende käsutuses alla 20 000 eriauto, millest suur osa on moraalselt vananenud. Saksamaal aitavad professionaalseid tuletõrjujaid ligi miljon väljaõpetatud vabatahtlikku, Venemaal pole sellist süsteemi suudetud luua. Praegu aitavad metsi kustutada küll tuhanded vabatahtlikud, aga enamikul neist on vaid hea tahe, mitte aga oskusi.

Pealegi möllavad metsatulekahjud Venemaa piirkonnas, kus inimesi elab kõige tihedamalt, nimelt Moskva ümbruses. Nä-dalavahetuse seisuga oli Kesk-Venemaal täielikult maha põlenud juba paarkümmend küla ja hukkunud 52 inimest. Kui 175 000 hektarit metsa põleks kauges Siberis, ei pälviks see erilist tähelepanu isegi Venemaa uudistes.

Mürgine vingugaas kattis Moskva täielikult reedel. Lau-päeval ületas vingugaasi (süsinikoksiid) osakaal Moskva õhus normi 6,5 korda. Eilseks oli see langenud paari-kolme korrani üle normi. Üleni suitsuvinesse mattunud Moskva olukord peaks paranema täna-homme, kui tuul suvatseb pöörduda.

Eesti poolt Moskvasse sõites hakkab suitusvine tunda andma juba 200 km enne linna, umbes 80 km enne linna on suits juba nii paks, et maanteest veidi kaugemaid metsaääri enam ei näe. Linnas oli pühapäeval nähtavus umbes 50 meetrit, kuid eile hakkas veidi selgemaks minema.

Mürgine õhk, mille käes arstid lubavad viibida kõige rohkem viis tundi päevas, ja püsiv 35-kraadine kuumus on oluliselt suurendanud Moskva surmajuhtumite hulka. Kuigi ametlikke andmeid ei avaldata, võib pealinna surnukuuride ja matusefirmade andmete põhjal väita, et suremus on Moskvas praegu 2,5 korda suurem kui tavaliselt sel ajal, kirjutas eile ajaleht Kommersant.

Euroopa riigid sulgevad Mosk-vas ajutiselt saatkondi. Oma saatkonna  on ajutiselt sulgenud Saksamaa, Poola ja Austria. Eesti saatkond ja konsulaartalitus töötab nagu tavaliselt.

Putin jagab abi ikka ja alati

•• Metsatulekahjude tagajärgede likvideerimine on seni olnud Venemaa peaministri Vladimir Putini sõu. Sel ajal kui president Dmitri Medvedev ametlikult Sotšis puhkas, jõudis Putin käia kahes maatasa põlenud külas, millest üks on Nižni Novgorodi oblastis ja teine Moskva külje all.

•• Telekaamerate ees lubas ta ehitada külarahvale juba enne talve riigi rahaga uued majad. Ja et ehitamise algus ei veniks, käskis panna ehitusplatsidele üles veebikaamerad, et ta saaks ehitamist isiklikult jälgida.

•• Kaamerad pandi üles ja vähemalt Nižni Novgorodi oblasti Ülem-Verei külas hakati uusi maju ehitama juba neljandal päeval pärast tragöödiat.

•• Medvedev naasis Moskvasse siis, kui Moskva all oli põlenud maha Vene merelaevastiku keskne tehnikabaas. Karistuseks lasi president ametist lahti terve hulga admirale.

•• Erinevalt Putinist annetas Medvedev tulekahjuohvrite fondi veidi rohkem kui ühe oma kuusissetuleku ehk 350 000 rubla (136  500 krooni).