Vormiliselt on Venemaa demokraatlik riik, kuid võimud ei ürita isegi varjata oma katseid valimistulemustega manipuleerida. Valimiskomisjonid, mille koosseisud on kohalike kuberneride ja volikogude määrata, on saanud endale voli parteisid programmide sisu alusel valimisele lubada või neist eemale jätta.

Keskvalimiskomisjon tühistas üleeile Moskva oblastikomisjoni otsuse, millega jäeti registreerimata Paremjõudude Liidu (SPS) nimekiri. Keeldumist põhjendati sellega, et partei valimismanifest “kuritarvitab ajakirjandusvabadust”. SPS oli nimelt julgenud seal väita, et pensionäride elu on Ühtse Venemaa võimu ajal halvenenud. Keskkomisjon leidis aga, et valimisprogrammi ei saa võrdsustada massiteabevahenditega.

Võimuparteid probleemideta

Peterburis jäi aga jõusse kohaliku valimiskomisjoni otsus keelata kandideerimine liberaalide partei Jabloko esindajatel. Teatati, et neile antud toetusallkirjadest olevat liiga paljud võltsitud. Tegelik põhjus on aga ilmselt hoopis Jabloko programmis, kus nad deklareerisid, et on vastu Gazpromi pilvelõhkuja rajamisele, kirjutas ajaleht Novaja Gazeta.

Ka Samara valimiskomisjon otsustas tühistada just SPS-i valimisnimekirja, kuid keskkomisjoni sekkumise järel see siiski taastati. Dagestanis, Vologdas ja Pihkvas kaebas Jabloko kohtusse sealsete komisjonide otsused neid mitte valimistele lubada. Vologdas ei registreeritud ka SPS-i nimekirja. Mõlemad parteid kaaluvad komisjonide võimuparteilise kallutatuse pärast valimiste boikoteerimist.

Samal ajal ei ole märgata tõsiseid probleeme parteide Ühtne Venemaa ja Õiglane Venemaa registreerimisel, mis putinlikus võimukorras peaksid püüdma vastavalt parem- ja vasakpoolseid hääletajaid.

Peterburi valimiskomisjoniga on keskkomisjon kõige rohkem hädas – nimelt osutus kolm neljandikku komisjoni vastu esitatud kaebusi põhjendatuks. Kommunistid, Õiglane Venemaa ja liberaaldemokraadid protestisid selle vastu, et Ühtse Venemaa kandidaatidele anti nimekirjas põhjendamatult esikoht ja ka nende nimed trükiti paksemas kirjas kui konkurentide omad.

“Kui suvaline valimiskomisjon kõrvaldab parteisid valimistelt dokumentide ebatäpsuste tõttu, on see juba täielik omavoli,” kärkis liberaaldemokraatide liider Vladimir Îirinovski. “Meil on praegu sorteerimise etapp.”

Valimiskomisjoni juht vahetumas

•• Venemaa elab valimisaastas. Järgmisel pühapäeval valitakse suuremas osas riigist kohalikke omavalitsusi, 2. detsembril aga riigiduuma ja lõpuks 9. märtsil 2008 uus president.

•• Samal ajal on aga keskvalimiskomisjoni esimees Aleksandr Ve‰njakov tule all. Jeltsini ajast peale valimisi korraldanud mees pole ilmselgelt enam Kremli soosingus ja kuna komisjoni koosseis läheb uuendamisele, on ka tõenäoline, et ta vahetatakse palju kuulekama inimese vastu. Hiljuti taunis ta Ühtse Venemaa algatusi, mis olid mõeldud valimiskomisjoni politiseerimiseks.

•• Mullu kevadel võitis Ühtne Venemaa kõigis kaheksas regioonis, kus valimisi korraldati, kuid ilmselgelt kaotas hääli.