Kudrini on kritiseerinud teiste hulgas Venemaa riikliku raudtee-ettevõtte juht Vladimir Jakunin ning Moskva linnapea Juri Lužkov ning parlamendi ülemkoja ehk föderatsiooninõukogu esimees Sergei Mironov, kes kõik on lähedalt seotud peaminister Vladimir Putiniga.

Kudrini kaitseks astus möödunud pühapäeval välja teleesinemises samuti liberaaliks peetud president Dmitri Medvedev, kes kiitis rahandusministrit makromajandusliku stabiilsuse hoidmise eest keset majanduskriisi.

"Kudrin vastutab reservidest raha jagamise eest," selgitas Reutersile asja tausta ajutrusti Poliitilise Informatsiooni Keskus juht Aleksei Muhhin. "Võimsad rühmitused pole rahul sellega, kuidas ta seda teeb ning avalike rünnakute kaudu üritavad nad Putini poole pöörduda."

Kudrini aetud kriisivastasest poliitikast on kaotanud riigiettevõtted nagu naftahiid Rosneft ja autotootja AvtoVAZ, kelle huvisid esindab Putini oluline liitlane Sergei Ivanov, kes praegu istub asepeaministri toolil.

"See kõik on raha, mitte poliitika pärast," kommenteeris Muhhin.

Samas ei tähenda analüütikute sõnul selline kriitikalaine ei Putini ega Medvedevi postitsiooni nõrgenemist. Mõlemad on seni toetanud Kudrini katseid hoida makromajanduslikku stabiilsust ja kritiseerinud valitsuse ministreid selle eest, et nad ei toimeta abipaketi sadu miljardeid rublasid reaalmajandusse piisavalt kiiresti.

Oma oma kahe ametiaja jooksul presidendina koondas Putin Kremlisse erinevaid klanne, lubades nende omavahelisi konflikte. Praegu peaministri toolil istuvat Putinit tunnustatakse üleüldiselt selliste konfliktide vahemehena, mis näitab tema kindlat võimu.

Kuid mõne analüütiku sõnul võib Medvedev presidendina leida ennast paremas positsioonis, et rivaalitsevaid klanne lepitada. "Putin on tihedalt seotud suurema osa võistlevate rühmitustega, kuid ei suuda neid kõiki õnnelikuks teha," ütles Muhhin. "See avab Medvedevile võimaluse seada ennast võitlustest kõrgemale ja vahendajaks saada."