"Homme alustame varade ja kaupade tagasivõtmist, mis hakkavad sotsiaalse omandina nüüd kuuluma riigile, nagu nad oleks kogu aeg pidanudki kuuluma," kuulutas Chavez eile, kinnitades, et ühtlasi võtab riiklik naftakompanii Petróleos de Venezuela (PDVSA) oma palgale tuhandeid töötajaid riigistatavateste ettevõtetest, kirjutas Reuters. Riigistamine peaks algama täna Maracaibo järve äärsetel aladel, mille ümbruses on nafta leiukohti.

Ülevõetavate varade hulka kuuluvad muu hulgas väikelaevad. Riigistamise põhjus on ilmselt see, et riiklik naftakompanii PDVSA võlgneb oma lepingupartneritele – nende hulgas hiidudele nagu Halliburton ja Schlumberger – üha rohkem ja rohkem raha, kuna toornafta hinnad on võrreldes mulluse hinnatipuga üsna madalale kukkunud.

Venezuela parlamendi vastuvõetud seadus lubab riigil ettevõtteid üle võtta, pakkudes neile hüvituseks raha asemel võlakirju. Samuti võib riik ennatlikult üle võtta ettevõtete vara, kui kohtud veel vaidlusküsimusi lahendavad.  

"See tundub olevat lihtne tee vabaneda praegustest võlanõuetest, mille teenindavad ettevõtted on esitanud, kuid selline lähenemine on lühinägelik," kommenteeris maaklerfirma Newedge Group asepresident Antoine Haiff. "Kõigepealt on küsitav, kui hästi PDVSA suudab neid ettevõtteid juhtida, kuid on ka küsimusi, kuidas see mõjutab edaspidisi investeeringuid naftaprojektidesse."