"Meie arvates on tõesti ehmatav, et üleujutuste ohvriks on langenud nii ebaproportsionaalselt suur hulk lapsi," ütles Morten Giersing, ÜRO lastefondi (UNICEF) esindaja Vietnamis.

"Paljud lapsed jäetakse järelevalveta koju, kui vanemad lähevad toitu, tulepuid või tööd otsima. Enamuse laste surma põhjuseks on uppumine, kui vanemad on kodunt ära," seletab Giersing UNICEF-ile koostatu aruandes.

Lisaks otsesele ohule mõjutavad üleujutused ka laste pikemaajalisi arenguväljavaateid, ütles Giersing pärast Lõuna-Vietnami tulvapiirkonnas käimist.

Tuhanded lapsed ei saa üleujutuste tõttu piisavalt toitu ja kõhulahtisuse esinemissagedus on 150 protsendi võrra suurenenud. Teised nakkushaigused, nagu koolera, dengepalavik ja malaaria, võivad järgnevatel kuudel laste hulgas veelgi suuremat hävitustööd teha, öeldakse aruandes.

Punase Risti teatel on üle 375.000 inimese kõrgematele aladele evakueeritud ja võib kuluda kuni kümme nädalat, enne kui nad saavad kodudesse tagasi pöörduda.

Kuigi Vietnamil on suured riisi ja teiste toiduainete varud, ei ole neid jõutud piisavas koguses abivajajaile jagada, teatasid UNICEF ja Punase Risti töötajad.