Chan hoiatas, et märgid haiguse leviku pidurdumisest Põhja-Ameerikas ei tähenda, et halvim on juba möödas, viidates ebakindlusele, kas selline "ositi lohutav pilt" jääb püsima, kirjutas Reuters.

"Oleme kokku tulnud kesk kriisi, millel võib olla tagajärgi üle kogu maailma," ütles Chan.

Rohkem kui 7500 inimest üle maailma on saanud uue gripitüve nakkuse ning nõudnud 65 inimese elu 34 riigis, ütles WHO asepeadirektor Keiji Fukuda. Lõviosa nakatunutest on Mehhiko, Ameerika Ühendriikide ja Kanada elanikud.

Chani hinnangul säilib vajadus toota vaktsiine nii sesoonse gripi vastu kui ka uue H1N1 viiruse vastu, mis võib pandeemiana levima hakata. Ravimitööstused peaksid jätkama sesoonselt leviva ehk n-ö tavalise gripi vastaste vaktsiinide tootmist, sest see põhjustab aastas 2–3 miljoni inimese rasket haigestumist ja nõuab kuni 500 000 elu aastas.

"Liigume kahel liinil korraga, et kindlustada sesoonse vaktsiini kättesaadavust ja samal ajal kiirendada uut teadustööd, mis peaks pandeemiavastase vaktsiini välja töötama," ütles Chan, kelle kinnitusel peaks mai lõpuks valmima vaktsiinides kasutamiseks sobilik viirus.

WHO peaks peagi välja tulema oma soovitusega, milline oleks gripivaktsiinide tootmise omavaheline optimaalne suhe. Gripivaktsiine toodavad suurematest ja tuntumatest ravimitööstustest GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, Novartis ja Baxter International.