Praegu on juba võimatu peatada seagripi levikut, ütles Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) juht Margaret Chan viiruse vastu võitlemist käsitleva foorumi avamisel täna Mehhikos.

WHO kinnitusel on suurem jagu uue A-gripi viiruse H1N1 juhtumeid leebed, nii et palju tõve saanud inimesi paraneb sellest kõrvalise abita, vahendas BBC.

Chan nimetas eranditena rasedaid naisi ja nõrga tervisega inimesi, kellel on kõrgem risk saada tüsistusi ja keda arstid peaksid tähelepanelikult jälgima, kui nad viiruse tõttu haigestuvad.

Suurbritannia prognoosib, et riigis võib ette tulla suve lõpuks 100 000 uut haigusjuhtu. Lõuna-Ameerikas läheneb gripihooaja tipp ja mõned riigid on välja kuulutanud eriolukorra. El Salvador teatas esimesest surmaga lõppenud seagripi juhtumist, hiljuti suri esimene patsient H1N1 viiruse tõttu ka Paraguays.

"Nagu me praegu näeme – üle 100 riigi teatab uutest juhtumitest –, on uue pandeemiaviiruse välja ilmudes selle laiemat rahvusvahelist levikut võimatu peatada," ütles Chan foorumit avades.

"Keskmise raskusastmega pandeemia kohta juures on meile üks suuremaid väljakutseid aidata inimestel mõista, millal nad ei peaks muretsema ja millal nad peaksid kiiresti abi otsima," ütles Chan.

Ravimihiid Roche toimetab Reutersi ja AFP teatel Ladina-Ameerika vaestesse maadesse 5,6 miljonit doosi oma gripiravimit Tamiflu, USA omalt poolt aitab Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maid 420 000 ravimidoosiga.

Vaktsiini prototüüp Saksa laborites valmis

Esimesed H1N1-vastase vaktsiini doosid on valminud rahvusvahelise ravimihiiu Novartise laboris Marburgis Saksamaal, teatas BBC. Esimene partii üksnes tõestab, et vaktsiini valmistamine on võimalik ning seda ei saa Novartise sõnul kasutada, kuna see on valmistatud "metsiku" viirusetüve põhjal. Vaktsiinides kasutamiskõlbulikuks aretatud viirusetüve põhjal valmivad vaktsiinid kahe kuu jooksul.

Suurbritannia on tellinud kahelt Novartise konkurendilt – GlaxoSmithKline'ilt ja Baxterilt – vaktsiinikoguse, millest piisaks riigi kogu rahvastiku jaoks. Inglismaa tervishoiujuht sir Liam Donaldson sõnul lootis saada esimesed doosid augusti lõpuks.

Lõuna-Korea kavatseb kulutada H1N1-vastase vaktsiini hankimiseks 193 miljonit woni (1,7 miljardit krooni, 152 miljonit dollarit), et kindlustada vaktsiin 13 miljonile inimesele ehk 27 protsendile oma elanikkonnast, kirjutas Reuters.

Ametlikel andmetel on gripiviirusse H1N1 nakatunud 70 000 inimest ja viirus on nõudnud üle 300 elu üle kogu ilma.