Texases San Antonio lähistel asuvat Uvalde kooli rünnanud 18-aastane Salvador Ramos kasutas 19 lapse ja kahe õpetaja tapmiseks püstolit ja poolautomaatset vintpüssi AR-15, mis on tuntud ka paljude varasemate laskjate meelisrelvana. Mõlemad relvad oli ta ostnud mõni päev varem endale sünnipäevaks. Enne rünnakut tulistas ta kodus oma vanaema, tekitades talle kriitilisi vigastusi. Politsei ründajat esialgu peatada ei suutnud, lõpuks tappis Ramose üksi kooli sisenenud piirivalvur.

„Meie ühiskond juba teab, et peame seda aina uuesti kogema.”

Samal ajal kui 16 000 elanikuga väikelinn šokist toibus, hakkasid kaks suurparteid taas pidama tuttavat arutelu relvakasutuse piiramise üle. Inimesed, kelle lähedased – 26 ohvrit – tapeti ligi kümme aastat tagasi Connecticutis Sandy Hooki keskkoolis, kommenteerisid, et muutunud on vähe ja sisuliselt vaieldakse samade punktide üle. „Meie ühiskond juba teab, et peame seda aina uuesti kogema,” ütles 2012. aasta detsembris kuueaastase poja kaotanud Neil Heslin. „See on põhimõtteliselt Sandy Hooki kordus.”

Aktivistid juhivad tähelepanu, et Texases kehtis alla 21-aastastele veel hiljuti relvakandmise keeld, ent mullu seadust muudeti ja seega sai ka Ramos legaalselt püstoliga ringi käia (pikema toruga relvadele polnud sellist piirangut ka varem). Samuti kaotati püstoli ostmiseks kehtinud relvaloanõue (mida AR-15 puhul ka varem vaja ei läinud).

„Miks oleme valmis sellise tapatalguga leppima?” päris telepöördumises president Joe Biden. „Jumala nimel, millal oleme valmis relvalobile vastu seisma?” Texase vabariiklasest senaator Ted Cruz aga kritiseeris oma sõnavõtus demokraate ja meediat, kes tahavad tema arvates juhtunut politiseerida. „Nende lahendus on hakata otsekohe seaduskuulekate inimeste põhiseaduslikke õigusi piirama,” ütles Cruz. „Vaja on suunata rohkem ressursse õiguskaitseorganitele, et vägivaldsed kurjategijad peatataks.” Texase peaprokurör Ken Paxton ütles, et kasu võiks olla ka õpetajate ja teiste koolitöötajate relvastamisest.

Valik USA tänavusi massitulistamisi

23. jaanuar, Milwaukee, Wisconsin – kuus tapetut

19. märts, Dumas, Arkansas – üks tapetu, 27 haavatut

3. aprill, Sacramento, California – kuus tapetut, 12 haavatut

12. mai, Brooklyni metroo, New York – 10 haavatut

13. mai, Milwaukee, Wisconsin – 16 haavatut

14. mai, Buffalo, New York – 10 tapetut, kolm haavatut

15. mai, Laguna Woods, California – üks tapetu, neli haavatut

15. mai, Houston, Texas – kaks tapetut, kolm haavatut

24. mai, Uvalde, Texas – 21 tapetut, 18 haavatut







Jaga
Kommentaarid