Hull lugu! Paraku heidab see Riisalole ja ta alluvatele varju sama palju kui Narvas tegutsevatele vabatahtlikele. Kui seal tegutseb tõesti vabatahtlikke, kes teevad koostööd Venemaa hämarate jõududega, siis seda enam peaks riik sotsiaalkindlustusameti (SKA) kujul Narvas iga kell nähtaval olema. Ka piiril tuleks tugevalt nähtaval olla, mitte hoida oma selle piirkonna põhijõude 50 kilomeetri kaugusel Jõhvis. Ja kahtlaste abistajate uurimiseks peaks kaasama kapo.

Paljuski paistab probleemide taga olevat vähene suhtlus SKA, kes peab põgenike vastuvõtmisel täitma juhtrolli, ja Narva linnavõimu vahel, aga ka ebaklapp Narva saabuvaid põgenike aitavate või aitama pidavate isikute vahel.

Hull lugu, kui on nii, nagu minister väidab! Paraku heidab see Signe Riisalole ja ta alluvatele varju sama palju kui Narvas tegutsevatele vabatahtlikele.

Pole üldse selge, et SKA teeb kõike õigesti, aga vabatahtlikud on rumalad ega saa sellest aru. Näiteks MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse liige Anu Viltrop avaldas kahtlust, kas riigi esindajad ikka hindavad piiril adekvaatselt, kui keerulises seisus põgenik on ja mida ta vajab. Küsimus on omal kohal, sest praegu Venemaa kaudu saabuvad põgenikud tulevad sõjas rängemini kannatanud Ukraina piirkondadest, ühtlasi võivad nad olla Venemaal korralikult vintsutada saanud.

Tallinnas, kuhu sõja esimestel nädalatel tuli enamik Eestisse jõudnud Ukraina põgenikke, võttis neid majutades ja aidates suure koorma enda kanda ka Tallinna linnavalitsus. Teinuks Narva sama, oleks riigi tegevuse puudujääke vähem tunda. Ent Tallinn on jõukas linn, kuhu jookseb kokku suurem osa Eesti raha ja inimesi – Narvalt ei saa riigi rahasüstita samasugust panust oodata, sest Narva eelarve elaniku kohta on üks Eesti väiksemaid. Pealegi pole SKA pidanud eriti vajalikuks oma plaane linnaga arutada.

Ega muud lahendust ole kui see, et SKA-l, vabatahtlikel ja Narva linnal tuleb omavahel suud puhtaks rääkida, SKA-l bürokraatlikust hoiakust vabaneda ja teiste asjaosalistega koostöö klappima saada.

Jaga
Kommentaarid