Kusjuures tank polnud ju tühi! Brežnev oli kusagilt kuulnud Vene tsaaride Fabergé munadest, mille sees peitus alati kallihinnaline üllatus. Eks ta tahtis ka tsaari moodi olla – ja tõigi Eestisse tanki koos nelja elusa tankistiga. Kui tanki raputada, oli kuulda, kuidas nad seal sees kõrisesid.

Üks vaimust vaevatud Kuremäe kloostri nunn väitis koguni, et tank olla talle lapse teinud, ja esitas tõenduseks pesumasina Volga-3.

Muide, sellest sai alguse ka Narva tanki juurde lillede toomise komme: inimesed olid kaastundlikud ja soovisid vaeseid tankiste toita. Umbes samamoodi, nagu talvel viiakse metsloomadele kehakinnituseks heina ja puistatakse lindudele teri. Tassiti sületäite kaupa nelke ja roose ning tankistid siis ahmisid neid läbi tanki soomuses leiduvate pilude, nii nagu merisead ja küülikud söövad läbi puurivõre võililli. Mõned haleda südamega vene memmed pudistasid tanki juurde ka saia, ehkki tegelikult ei tohi tankiste saiaga toita, see pole nende kõhule hea. Varsti hakkaski tankitorust tulema selliseid pauke ja purtsatusi, et hoia alt ja pigista nina kinni.

Lõppes aga kõik muidugi väga kurvalt. Tank pole ju sisuliselt muud kui hiiglaslik konserv ja me kõik teame, mis juhtub, kui näiteks sprotikonserv pikaks ajaks kuuma päikese kätte jätta. Läheb halvaks. Iseasi kui seda tanki oleks hoitud külmas ja jahedas, kusagil varjulises keldris või sahvris. Aga ei, sätiti uhkelt kõige lagedamale kohale, lauspäikese alla. Mõni ime, et õige varsti lõi kaane kummi. Vaat sedasi läks nende tankistidega.

Tühi tank aga seisis muidugi Narvas edasi. Praegu räägitakse, et ta olevat kohalikele inimestele isegi armsaks saanud ja südamesse kasvanud. See on kahjuks õige küll, leidus päris palju inimesi, kes olid sellesse tanki lausa armunud. Igasuguseid riivatud stseene tuli ette.

Eks ta oli ju niimoodi salakavalalt ehitatud: eestpoolt vaadates meenutas püksata meest, aga kui tagantpoolt silmitsesid, siis oli eit mis eit! Niimoodi juhtuski, et tanki esimene ots sai kalliks ennekõike üksikutele naisterahvastele, need muudkui sahkerdasid pika toru ümber, sidusid selle külge lehve ja lipsukesi, määrisid roosiõliga ja mäkerdasid poslamaslaga. Üks vaimust vaevatud Kuremäe kloostri nunn väitis koguni, et tank olla talle lapse teinud, ja esitas tõenduseks pesumasina Volga-3.

Tanki tagumik jällegi tekitas ebatervet huvi tiirastes meeskodanikes. Selle asemel et minna kaevandusest koju oma pere juurde, aeleti hoopis tanki juures, joodi pudelist viina, ja kui kuraasi oli juba piisavalt, siis mindi ja käperdati roomikuid. Ja tuli ka hullemat ette! Mäletan, et kord võttis miilits lausa vahi alla ühe Narva elektrijaama mehaaniku, kellel varem oli olnud sündsusetuid kokkupuuteid kohaliku sovhoosi lammaste ja kitsedega. Ka tema ei osanud oma inetut käitumist kohtus muud moodi põhjendada, kui nuttis haledalt ja vandus, et tank on talle südamesse kasvanud ja ta armastab teda igavesti. Mis sa kostad, nagu Romeo ja Julia kohe!

Tuleb see ropp asi kiiremas korras avalikust kohast ära viia!

Jaga
Kommentaarid