Tavalisel ajal poleks see ehk isegi kõnelemist väärt – ettevõte, mille enamusomanik on börsil kaubeldavate aktsiatega Euronext, tahab lihtsalt peale elektrimüügi vahendamise teenida raha ka andmete müügist. Milline ettevõte siis ei tahaks rohkem raha teenida?

Paraku praegu ei ole tavaline aeg, Euroopa elektriturg ja selle (kehv) toimimine on praegu üks tulisemaid ja valusamaid teemasid üldse.

Ootame elektribörsilt ettepanekuid hinna kujunemise mehhanismi parandamiseks ja rohkem, mitte vähem avalikke andmeid.

Kuna raske raha eest jäävad ajaloolised hinnaandmed kättesaadavaks, ei saa öelda, et tegemist on mingi „ajaloo kustutamise“ projektiga. Küll aga näitab ligipääsu piiramise ajastus Nord Pooli ühiskondlikku kanapimedust või hoolimatust. Kas selle ettevõtte juhid tõesti ei taju, kui valus elektrihindade teema inimestele praegu on?

Kõik, mis veidigi näib turuinfo varjamise või manipuleerimisena, õõnestab usaldust elektribörside ehk meie turupiirkonnas Nord Pooli vastu. Ja kaugemas perspektiivis võib tuua nende ärile rohkem kahju kui see raha, mis jääb saamata andmeid tasuta kättesaadavaks jättes.

Sümpaatiat elektribörsi vastu ei tekita ka enda distantseerimine hinnašokkidest, enda esitlemine vahendajana, kellest oleneb vähe. „Me ei saa olla kindlad, mida muutused kogu turule kaasa tooksid. Üleeuroopalised kokkulepped ja muudatused võtavad aga aastaid aega ja siis võib olukord turul juba hoopis teine olla,“ rääkis Nord Pooli Balti piirkonna juht Ingrid Arus paari nädala eest Ärilehele.

Arusel on õigus: börsil muudatuste tegemine ei too uusi võimsusi juurde. Aga samamoodi ei ole uute võimsuste ehitamise motiveerimiseks vaja 4000–5000-euroseid megavatt-tunni hindu. Ootame elektribörsi inimestelt, kes tunnevad ju börsihinna kujunemise mehhanismi kõige paremini, konkreetseid ettepanekuid absurdselt kõrgete tippude välistamiseks, mitte juttu, et neist ei olene midagi ja hinna kujunemise mehhanism on praegu võimalikest parim.