Kui vaikimise taga on terve maailm

Kristi Helme

Iirimaa Oscari-kandidaat „Vaikne tüdruk“ on lihtne, kuid tundlik debüütmängufilm Colm Bairéad'ilt. Lugu hakkab hargnema 1981. aastal väikses külakeses Iirimaal, kus üheksa-aastane Cáiti (Catherine Clinch) on oma vanematel jalus. Ema ootab järjekordset last, isa eelistab baaris õlut juua. Tüdruk saadetakse "silma alt ära“ sugulase juurde, kus keskealise abielupaari abil avaneb lapsele rahulikum ja kindlam maailm, kuid kus on peidus valus saladus...

Peaosatäitja Catherine Clinch teeb imelise rolli ses ilusa pildikeelega, empaatilises ja liigutavas filmis. Filmis, mis on äraütlemata kurb, kuid samas lootustandev. Suuremalt jaolt kõlab filmis iiri keel (sekka inglise keelt) ja see polegi nii üleliia tavaline meie kinos.

„Vaikne tüdruk“ („An Cailín Ciúin“)

Režissöör Colm Bairéad

Osades Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh

Kavas 26.11 kl 15.45 Coca-Cola Plazas.

Reivimaiguline nostalgialaks

Karoliina Vasli

„How much is the fish? Yee-hah!“ Olen ka ise nõnda Scooteri kontserdil täiest kõrist kaasa röökinud. Samuti mäletan selgelt, kuidas 2000ndate hakul ulatas koolivend kaks CD-d, mis oli mulle kõrvetanud. Ühel olid Rammsteini hitid, teisel valik Scooterilt. Mul on need siiani alles.

Ajab endki praegu muigama, ent 80ndate lõpus sündinu jaoks oli see osa toonasest popkultuurist. Ja ikkagi lääne värk! PÖFFil linastus „FCK 2020. Kaks ja pool aastat koos Scooteriga“, mis nõnda populaarne, et sel pühapäeval on Tallinnas lisaseanss. Möödunud nädalavahetusel väisas Eestit bändi ninamees H. P. Baxxter isiklikult. Mõelda, ta on juba 58-aastane, ent pakatab energiast sama palju või enamgi kui paarkümmend aastat tagasi. See kajab vastu ka dokumentaalfilmist.

Juttu on nii minevikuseikadest kui koroonakriisi mõjust. Aga olgem ausad, kokkuvõttes on tegu ikkagi fännitootega. Rangelt soovitatav vaid neile, kel mingil eluetapil Scooteriga side olnud.

„FCK 2020. Kaks ja pool aastat koos Scooteriga“

Režissöör Cordula Kablitz-Post

Kavas 27.11 kl 21.15 Coca-Cola Plazas

Vaatajate nõudmisel kordab Pimedate Ööde filmifestival nelja menufilmi.

Kordusena jõuavad pühapäeval ekraanile:

  • „Läheduse raamid“ – Eesti esimene interaktiivne psühholoogiline draama. Saate ise otsustada, millega film lõpeb.

  • „Minu naaber Adolf“ – holokausti üle elanud juut hakkab kahtlustama, et tema uus naaber on… Adolf Hitler. PÖFFi avafilm.

  • „Bangalo“ – noorpaar ostab lagunenud maja ja hakkab seda korrastama. Mida kaugemale nad sellega jõuavad, seda rohkem laguneb nende suhe. Must komöödia millenniumilaste ängidest. Põhivõistlusprogrammi menufilm.

  • Juba eelnevalt mainitud „FCK 2020. Kaks ja pool aastat koos Scooteriga“