19 tuhande jälgijaga personaaltreener viskas õhku ka paar numbrit ning tegi järeldusi, ent ühelegi allikale oma tekstis ei viidanud. Postitus ise levis treeneri jälgijaskonnast kaugemalegi - nädalaga on seda näinud pea 40 tuhat Facebooki kasutajat, kellest 46 jagasid, 81 kommenteerisid ja enam kui 200 reageerisid postitusele.

Mida väidetakse?

Personaaltreener kirjutas oma postituses, et räägib paari sõnaga niinimetatud beebipillidest. Beebipillide all tuntakse tablette, mida naised võtavad, et vältida soovimatut rasestumist - suhtluskeeles tuntud ka kui antibeebipillid.

Ent keskseks teemaks pole raseduse vältimine, vaid pillidega kaasnev mõju naisele ning sealt omakorda mehele.

„Esmalt koputaks meestele - kui te pole nôus, et teie partner teisi kaitsevahendeid peale tablettide kasutaks, et soovimatut rasedust vältida, siis arvestage,“ alustab postitaja loetelu kõrvalmõjudest. Peamised väited on, et naised võtavad 90 protsendilise tõenäosusega „mõnusalt“ kaalus juurde ja 80 protsendil juhtudest on „temake“ oluliselt tujukam.

Kaalutõusu peab postitaja üleüldiselt naiste peamiseks mureks ning seda põhjustavad kontrollimatud söögiisud ja „sagenev depressiooni langemine“.

Lõpetuseks kirjutas personaaltreener, kuidas pillid aeglustavad ainevahetust ja isegi väga suure energia defitsiidiga toitumise puhul võetakse kaalus juurde. „Piltlikult, nälg tapab, kuid polster kasvab ikka selga,“ kinnitas ta.

Pillidel on mõju naise tervisele, kuid see ei ole võrreldav postituses mainituga

Kuidas on tegelikult?

Rasestumisvastased tabletid sisaldavad spetsiifilisi hormoone, mis aitavad naisel rasestumisest hoiduda. Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Maia Uusküla sõnul kasutatakse Eestis enim niinimetatud uuema põlvkonna rasestumisvastaseid ravimeid. „Need sisaldavad lisaks etünüülöstradioolile ka drospirenooni või gestodeeni,“ täpsustas ta.

„Kehakaalu tõus ja langus on rasestumisvastaste ravimite teadaolevad kõrvaltoimed, kuid need tekivad siiski tunduvalt harvem kui (Facebooki postituses - toim.) väidetud,“ lisas Uusküla.

Samal arvamusel on ka naistearst ja Eesti Seksuaaltervise Liidu president Jaana Below. „Kui uuringutest oleks teada kindel seos, et teatud vahendi kasutajatest 90 protsendil tõuseb kehakaal, 80 protsendil tekivad meeleolumuutused ning 70 protsendil tekib seksuaaliha vähenemine, siis sellist vahendit enam ei kasutataks ega soovitataks,“ ütles ta.

Below sõnul on rasestumisvastased vahendid tõhusalt uuritud ravimid ning nende reaktsioonid on väga individuaalsed. „Reaktsioonid on sageli mõjutatud paljudest muudest faktoritest lisaks rasestumisvastasele vahendile,“ lisas Below.

Maia Uusküla sõnul võib nende ravimitega läbiviidud uuringute andmetel drospirenooni sisaldavate ravimite võtmisel kehakaal tõusta mitte rohkem kui ühel naisel sajast kasutajast ja kaal langeda ühel naisel tuhandest. „Gestodeeni sisaldavate ravimite võtmisel võib kehakaal tõusta või langeda mitte rohkem kui ühel naisel kümnest,“ ütles ta.

See tähendab, et 90- protsendilise tõenäosuse asemel puudutab kaalutõus umbes 1 protsenti pille kasutatavatest naistest.

Samuti ei mõjuta tabletid ainevahetust, erinevalt postituses kirjas olevale infole. „Kaalutõus on tingitud vedelikupeetusest organismis, mitte rasvkoe suurenemisest,“ ütles Uusküla. „Ka rasestumisvastaseid ravimeid mittevõtvatel naistel muutub kehakaal tsükli vältel. Vedelikupeetust organismis põhjustab östrogeeni tase (kehaomane aine, ravimis etünüülöstradioolina).“

Üheks põhjuseks, miks kaal tõuseb, võib olla söögiisu suurenemine (ja seda seostatakse rasestumisvastaste ravimitega). „Aga rasvkoe massi suurenemine on ainult kaudselt ravimiga seotud,“ ütles Uusküla. Seda omakorda saab toitumist reguleerides ja füüsilist aktiivsust tõstes teatud määral vältida.

Meeleolu muutused on paraku rasestumisvastaste ravimite teadaolevad kõrvalmõjud ja võivad tekkida mitte rohkem kui ühel inimesel kümnest, st küllalt sageli. „Aga jällegi - ka rasestumisvastaseid ravimeid mittevõtvatel naistel kõigub meeleolu tsükli vältel,“ täpsustas Uusküla.

Otsus: Vale. Kuigi rasestumisvastastel tablettidel, nagu ka teistel ravimitel, on kõrvalmõjusid, ei mõjuta need 90, 80 ega ka 70 protsenti kasutajatest. Näiteks kaalumuutuseid peetakse üldiselt harvaks kõrvaltoimeks.