Sügisest alustab Eestis tööd kuus avalik-õiguslikku ülikooli, kaheksa riiklikku rakenduskõrgkooli ja 15 erakõrgkooli. Möödunud õppeaasta lõpuga võrreldes lisandus üks erakõrgkool, haridusministeerium andis kevadel kõrghariduse koolitusloa ka Mainori majanduskoolile.

Haridusministeeriumi ülikoolide talituse peaekspert Hillar Bauman ütles, et erakõrgkoolid peavad koolitusloa taotluse esitama vähemalt neli kuud enne õppetöö algust ning pole võimatu, et jaanuarist lisandub veel mõni erakõrgkool. Kõik erakõrgkoolid tegutsevad Tallinnas ning mitmel neist on filiaal Tartus. Erakõrgkoolide õppemaks on Baumani sõnul tavaliselt vahemikus 14 000-30 000 krooni õppeaastas. Haridusministeeriumi andmetel astus möödunud sügisel Eesti kõrgkoolidesse 30 072 tudengit. Tänavune tudengite arv selgub 1. oktoobriks.

Piirivalve ostab seitsme miljoni eest maastureid

Piirivalveamet ostab avaliku konkursi kaudu ligi seitsme miljoni krooni eest 20 uut maastikuautot.

Eelmisel nädalal lõppenud konkursile esitasid oma pakkumised Toyotasid müüv ELKE Auto ja Nissaneid müüv Fakto, ütles piirivalveameti hankeosakonna ülem Egon Müür. Müüri sõnul ostab piirivalve autod liisinguga, mille tingimuste kohta ootab praegu firmadelt täpsemaid teateid. Kokku läheb hange maksma ligi seitse miljonit krooni, ütles ta. Piirivalve tingimuste järgi peavad ostetavad maasturid olema niisuguste parameetritega nagu Nissan Patrolid, lisas Müür. Otsuse autode ostmise kohta teeb piirivalveamet augusti lõpuks.

Saaremaal on suvel käinud 230 000 inimest

Saaremaa ja mandri vahel on tänavu juuni ja juuli jooksul üle veetud üle 230 000 inimese, mis on talvekuudega võrreldes kolm korda rohkem.

Virtsu-Kuivastu liinil veeti juunis kokku 105 560 inimest, mis on eelmise aastaga võrreldes 12 protsenti rohkem, ütles eile AS Saaremaa Laevakompanii tegevdirektor Tõnis Rihvk. Autosid veeti juunis üle 30 721, kasv eelmise aastaga võrreldes on 17,1 protsenti. Tänavu juulis vedasid laevad üle Suure väina 126 419 inimest, eelmisel aastal veeti samal ajal üle 110 661 inimese. Autosid veeti juulis üle 38 857, mis on eelmise aastaga võrreldes 15 protsenti rohkem.

Bashkiirlased tahavad taastada Salavat Julajevi ausamba Paldiskis

Bashkiirlased tahavad taastada Paldiskis kaks sajandit tagasi hukkunud rahvuskangelase Salavat Julajevi ausamba, millest on säilinud vaid postament.

Majandusministri nõunik Andres Pajuste ütles, et Paldiskis vangis olnud ja seal hukkunud Julajevile nõukogude ajal püstitud ausambast on säilinud vaid aluskivi. "Julajev on Bashkortostanis väga lugupeetud ja austatud," seletas Pajuste ausamba taastamise vajadust. Augusti lõpus sõidab Eesti äritegelaste delegatsiooni koosseisus Bashkortostani Paldiski linnapea Jaan Mölder, kes kohtub sealsete juhtidega, et arutada ausamba taastamist, märkis Pajuste. Ta lisas, et kuu lõpus tuleb sel eesmärgil Bashkortostani kõrgetasemeline delegatsioon ka Paldiskisse.

Salavat Julajev on bashkiiri rahvuskangelane, kes sai kuulsaks 18. sajandi lõpus Venemaa talurahvasõja ühe liidrina. Julajev sattus vangina Paldiskisse sunnitööle, kus ta hiljem hukkus.

Viiendik Haapsalu jalgratastest oli kahtlast päritolu

Lääne politseiprefektuuri töötajad kontrollisid eelmisel nädalal 100 tänaval liikuvat jalgratast, millest 20 võivad olla varastatud, kirjutab Lääne Elu.

Kahtlust äratanud rattad olid üle värvitud või nende raaminumbrit oli püütud maha kraapides muuta. Mitmel välismaisel jalgrattal oli muudetud välimust. Varguskahtlusega rataste päritolu uurib kriminaalpolitsei.

Politsei palub jalgrattaomanikel meelde jätta oma ratta raaminumber. Nii on jalgratast selle varguse või kaotuse korral kergem leida.

Eestis valmis ainulaadne lennuk

Rootsi ärimehe tellimusel valmistas Tallinna firma Link & Co. koopia lennukist, millega Ameerika lendur Charles A. Lindbergh lendas 1927. aastal esimese inimesena maailmas üle Atlandi ookeani. Lindberghi lennuki Spirit of St. Louis koopia tegi proovilennu nädalavahetusel Järvamaal Nurmsi lennuväljal. Enamik lennukist pandi kokku Tallinnas, kuid lõplikult valmis lennuk Nurmsis. "Peaaegu kõik lennuki juures vastab originaalile, isegi kruvid ja mutrid on toodud otse Ameerikast, et keermed oleksid tollides nagu Lindberghi lennukil," ütles lennuki valmistanud AS Link & Co esimees Illar Link Järva Teatajale. Originaalist erineb vaid lennuki valmistamiseks kasutatud materjalide kvaliteet.

Lennuki tellija Pierre Hollander on Rootsi firma Scandinavian Air Show omanik. Maailma lennundusajaloo üks kuulsamaid lendureid Charles Lindbergh püstitas esimest korda New Yorgist Pariisi lennates 70 aastat tagasi kauglennu maailmarekordi, lennates vahemaandumisteta ühtekokku 5810 kilomeetrit.

Usuteaduse Instituudis soovib õppida 35 noort

Usuteaduse Instituudi usuteaduskonna 20 kohale kandideerib 35 inimest, ütles instituudi õppesekretär Mai Prommik.

Prommiku sõnul on õppida soovijate hulgas ka kuus kõrgharidusega inimest ning kuus on tulnud otse keskkoolipingist. Tavaliselt on üliõpilaskandidaatide keskmine vanus 20-25 aastat.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Usuteaduse Instituudis saab õppida pastoriks, pedagoogidele korraldatakse täienduskoolitus usuõpetuse erialal. Kandidaat peab olema luteri kiriku liige ning ta peab esitama koguduse õpetaja soovituse ning keskkooli lõputunnistuse. Samuti peab olema avalduses märgitud üliõpilaskandidaadi ristimise aeg ning koht.

Sisseastumiseksamid instituuti kestavad 11.-13. augustini.

Baltic News Service/ETA