Tallinna linnakohus nimetas eile ebausutavaks näitleja Sulev Luige mõrvarite väidet nagu oleks tapetu neile seksuaalselt ligi tikkunud ja mõistis kõigile kohtualustele pikad vanglakaristused. Kohtuotsuses nimetatakse süüdimõistetute juttu, et Sulev Luik neile seksuaalselt ligi tikkus, ennastõigustavaks valeks. Seda tõendab kohtu hinnangul tapjate vastuoluline jutt, mis puudutab tüli puhkemise üksikasju.

Tapetu lesk Heili Luik ütles peale otsuse ettelugemist Eesti Päevalehele, et on mõrvamotiivi valeks tunnistamisega rahul. “Mulle polnud eesmärgiks, et tapjad saaksid võimalikult suure karistuse. Ma tahtsin tõestada, et tapjate jutt mõrva põhjustest on vale,” ütles ta.

Mõrvarid soovisid plusspunkte

Luige leske kohtus esindanud advokaadi Aivar Pilve sõnul on tõenäoline, et näitleja mõrva tegelikud põhjused jäävadki saladuseks. “Tapjad peavad selle ise välja lobisema, kuid neil pole mingit põhjust oma senist versiooni muuta,” ütles Pilv.

Advokaadi väitel annab eile pikkadeks aastateks vangi mõistetud tapjatele praegune mõrvaversioon vanglakaaslaste silmis plusspunkte. “Kui sind mõistetakse vangi mõne vägistaja või perverdi tapmise pärast, siis oled kongikaaslaste silmis tehtud mees,” rääkisid ka tapetu endised kolleegid, kelle hinnangul tapeti Sulev Luik huligaanseil ajendeil.

Advokaat Pilv ja tapetu lähemad omaksed süüdistasid ka eile keskuurimisbürood lohakas töös. “Mõrva motiivi selgitamiseks pidanuks rohkem tööd tegema. Praegu võtsid uurijad tapjate juttu kui absoluutset tõde,” ütles Pilv. “Nüüd on mõrva tegelikku põhjust väga raske tõestada.”

Keskuurimisbüroo abidirektori Kersti Jundase hinnangul on tapetu lähedased oma süüdistustes liiga emotsionaalsed. “Uurija ei saa mõrvale ise motiivi kirjutada. Oma töös peame paljus lähtuma ülekuulatavate ütlustest,” ütles Jundas.

Pikim karistus 12 aastat

Jundase sõnul on tapjate väited mõrvamotiivi kohta inimlikult küll ebameeldivad, kuid uurijad ei saanud neid eirata. “See, kas seda juttu uskuda või mitte, oli kohtu, mitte uurija otsustada,” ütles Jundas, kelle sõnul polnud tapjate jutt mõrvatu seksuaalsest ligitikkumisest neile kohtus mingiks kergenduseks.

Eile linnakohtus näitleja tapmises ja mõrvast mitteteatamises süüdi mõistetud Vladimir Dervojed (30), Erik Korol (27), Anna Puzakevit‰ð (24) ja Oleg Omelt‰enko (33) võtsid teate vangiminekust vastu väliselt ükskõikselt. Tapatöö väidetav algataja Erik Korol väljus politseikonvoi saatel saalist koguni valjusti naerdes.

Pikima vanglakaristuse (12 aastat) mõistis linnakohus eile Vladimir Dervojedile, kes väitis kohtus, et pole näitlejat tapnud. Kohus leidis siiski olevat tõendatud, et Dervojed lõi Sulev Luike noaga südame piirkonda ja hiljem peksis maaslamavat näitlejat kiviga pähe, soovides muuta laip nägupidi tundmatuks. Pikim vanglakaristus mõisteti Dervojedile tema kriminaalse mineviku tõttu – mees on varem kolm korda kinni istunud.

Näitlejat esimesena löönud Erik Koroli, keda tuttavad iseloomustasid alkoholijoobes eriti agressiivse inimesena, mõistis kohus kümneks aastaks vangi. Tema elukaaslane Anna Puzakevit‰ läheb vangi kaheksaks aastaks. Naine soovis kohtu hinnangul samuti Luike tappa ja lõikas maaslamaval mehel kahel korral noaga kõri piirkonda.

Paljudele üllatusena mõistis kohus vangi ka endise kontrolöri, varem kohtulikult karistamata Oleg Omelt‰enko, kes magas tapatöö ajal telgis. Omelt‰enko läheb aastaks poolkinnisesse vanglasse, sest ei teatanud mõrvast hiljem politseile.

Luik läks ise seltskonna juurde

Vaatamata tapjate korduvalt muutunud jutule mõrvatöö üksikasjade kohta, leidis kohus, et näitleja Sulev Luik läks mõrvaööl siiski ise tema maja taga piknikku pidanud seltskonna juurde. Seda tõendavat enne mõrva toimunud telefonivestlus suvilas olnud abikaasaga, kellele näitleja tunnistas, et tal ei tule und. Lisaks võis Luike uudishimulikuks teha fakt, et piknikupidajate lõke paistis otse tema toaaknasse.

Kohus leidis ekspertide arvamusele toetudes, et Luik tarbis lõkke ääres koos oma hilisemate tapjatega alkoholi, mistõttu avastati hiljem ta verest 1,3 promilli alkoholi. Eksperdi hinnangul pruukis Luik alkoholi umbes 3,5 tundi enne tema tapmist. Väide, et karsklasena tuntud näitlejasse valati alkoholi pärast tema surma, on välistatud.