Semipalatinski linnas elava Nurgul Skakova sõnul öeldi neile, et millegi üle pole vaja muretseda. “Meid aeti koolitundide ajal klassist välja tuumaseente pilvi vaatama. Ma sain kiirituse ja see on põhjus, miks mu laps sündis halvatuna ning vaimselt haigena,” ütles ta BBC ajakirjanikule. Skakova sõnul on iga perekond tema külas, mis asub plahvatuste epitsentrist 30 kilomeetri kaugusel, kiiritust saanud.

Oma väite tõestuseks koputas ta oma naabrimaja uksele, kus tuli lävele kuue varbaga tüdruk. Lapse ema teatas, et tema vanem tütar on leukeemiaga haiglas. Samas külas elas 21 aastat vana tüdruk, kes oli vaid meetri pikkune. Tema vastasmajas oli aga Davidya, kelle kasvaja oli jätnud poolpimedaks ning andnud talle koletisliku välimuse. Üks tema õdedest sooritas enesetapu, sest kartis, et tema sündimata laps võib saada endale samad hävitavad geenid.

Enamiku piirkonnas toime pandud enesetappudest on teinud noored mehed, kes avastasid, et nad on impotendid. Kohalikud elanikud kardavad oma sõnul süüa, juua ning isegi hingata õhku, sest pelgavad, et see on saastatud.

Doktor Boriss Gusev Radioaktiivse Meditsiini Instituudist ütles BBC-ile, et ka praegu valetab Moskva polügoonil tehtud tuumakatsetuste ja selle tekitatud kahjude kohta. “Moskva sõnul võib umbes 700 000 inimest olla kiiritatud. Ma usun, et see arv on poolteist miljonit. Radioaktiivne saastatus on levinud tuhandeid kilomeetreid ja see on tuhat korda hullem kui Hiroshima pomm.”Tanel Murre