Peagi kolmeaastaseks saava Jaagu vanemad Hedvig (33) ja Erik (35) Smolin on mitu kuud elanud lootuses, et nende enneaegselt sündinud poeg võib kunagi iseendaga toime tulla. Aga nad ei tea, kas poissi ka edasi saab õpetada.

"Vallas ja maavalitsuses öeldi, et Eesti riik on vaene ning pole raha, et Jaak võiks edaspidigi erilasteaias käia," ütles Erik Smolin, kes ise saab mööblitisleri abina töötades kuus 1300 krooni.

Jaagu kui puudega lapse pension on üle 900 krooni, mis kulub poisi toidurahaks Tallinnas ainukeses pimedate liigpuudega laste lasteaias. Kord kuus saavad vanemad selle raha eest ka last Tallinnas vaatamas käia.

Jaagu poole aasta hoiuks Tallinna lasteaias ning nädalavahetuste eest väikelastekodus peab Saaremaa Leisi vald maksma ligi 40 000 krooni. Riigilt pole selliste laste õpetamiseks kuni koolieani üldse raha ette nähtud. Leisi vallal on aga kogu vallarahva sotsiaaltoetusteks aastas 150 000 krooni.

"Kui me Jaagu eest edasi maksame, ei jää teistele vallaelanikele peaaegu midagi," ütles Leisi sotsiaalnõunik Maivi Ots. Tema sõnul suudaks vald kuidagi maksta 2000 krooni selleks, et poiss saaks nädalavahetusel Tallinnas lastekodus olla.

Lea Pool Saare maavalitsuse sotsiaalosakonnast ütles, et Jaak on seal ainuke nii raske puudega laps. Eile lubas Pool, et maavalitsuse käsutuses olevast puudega laste rehabilitatsioonisummast saab Jaak kahe kuu lasteaiaraha 7000 krooni.

Leisi vald taotles Tallinna haridusametilt, et pealinna lastele mõeldud Linnupesa lasteaeda saaks Jaak sügisest päris oma koha. Praegu on ta seal lisakohal ning seepärast on ka kulud suured. Praegu on lasteaias kaksteist kohta ja Jaak on kolmeteistkümnes.

"Ühe Jaagu jaoks võiks ju isegi Saaremaal üks rikas ettevõte olla, kes tema õpetamise kulusid kuni kooliminekuni aitaks kanda," unistas Ots.

"Kui teda praegu kohe kiiresti ei õpeta, ei suuda ta ka pimedate kooli minna," ütles Eesti ainuke kõrgharidusega pimedate õpetaja Olga Ilgina. Jaagu saatus oleks sel juhul mõnes hooldekodus, kus ta maailmaga kontakti ei leia.

Ilgina ei tea veel, kui palju on võimalik Jaaku õpetada, kuid enesega toime tulema – sööma, tualetis käima ja muid elementaarseid toiminguid tegema – õpib ta kindlasti ning võiks maakodus päris kenasti elada.

Hedvig Smolini sõnul ei lasknud pime poiss end varem peaaegu üldse puudutada. Muidu füüsiliselt terve Jaagu hirm maailma ees võis Ilgina sõnul saada alguse esimestest elukuudest, kui teda palju süstiti ja muul moel talle haiget tehti.

Vaid kilo kaalunud Jaak sündis koos kaksikõega 29. aprillil kolm aastat tagasi ema kuuendal raseduskuul. Õde suri. Sünnitus kutsuti varem esile, sest neeruhaige ema elu olnuks ohus, kui ta lapsi edasi oleks kandnud. Smolinitel on kodus ka 7-aastane poeg. "Tema on terve," ütles ema.