Venekeelse Ida-Virumaa piiril asuvas väikekodanliku mentaliteediga Rakveres on teatrit tehtud vahelduva eduga. Viimastel aegadel on ikka ägatud teatrit ümbritseva ühiskondliku aura käes ja äganud on ka Toomas Suuman. Mille muuga seletada mehe pingutatud trotsi, millega ta teatritegemises labasusele ja lamedusele vastu seista tahab.

Toomas Suuman hakkas Rakvere Teatris lavastama. Ta alustas sellega aastatel, mil igasugune eesti kirjandus hakkas tasapisi eesti näitelavalt kaduma. Toomas Suumani lavastuste reas saab aga näha just eesti kirjandusega seotud jada, millega mees on ajanud justkui aega ja ruumi trotsides oma asja Virumaal. Ajal, mil tõusid ausse Broadway menuautorid, õiendas Suuman Oskar Lutsu, Fridebert Tuglase, Helga Nõu ja Peet Vallakuga. Seadis ja kohendas teatrile ise eesti kirjandust. Ajas järjekindlalt ja tasahilju eesti asja Virus.

Suuman näib sobivat väga hästi ka praegusesse nooruslikku ja värskesse Rakvere Teatrisse, kus ta teeb teatrit temas peituva noorusliku jõuga. Muuseas, Toomas Suumani mängitud noore armastaja Leandrei roll kunagises kuulsas Molierei lavastuses "Scapini kelmused" näitas samamoodi mehe nooruslikku jõudu.

Andres Laasik